Kategória: Sportos Budapest

Különleges jóga hétvége a Citadellán

Az augusztusi kánikula sem tántorította el a jóga szerelmeseit, hogy a szabadban, a főváros egyik legszebb helyszínén hódoljanak kedvenc sportjuknak az elmúlt hétvégén.

Közel ezerötszáz ember látogatott ki és vett részt aktívan a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad keretében megszervezett Jógázz a Citadellán rendezvényen, amelyen ennek a testedzési módszernek számtalan irányzatát közelebbről is meg lehetett ismerni.

Az ingyenesen látogatható programok szombat délután a jóga indiai nagykövete, Ankita Sood, Képes Andrea a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jóga szakának vezetője , valamint Dr. Kamuti Jenő, a Budapesti Sportszövetségek Uniója elnökének köszöntőjével vették kezdetüket, akik megnyitó beszédükben kiemelték, hogy a jóga egy olyan különleges mozgásforma, amely a vallási, filozófiai hátterének is köszönhetően nem csupán fizikailag, hanem szellemileg is fejleszti az embert. Javítja az állóképességet, a koncentrációt, a kitartást, az ízületek rugalmasságát, önfegyelemre, összpontosításra tanít, illetve segít jobban megismerni a saját testünket is.

A nagy tömeget megmozgató rendezvény keretein belül egyszerre nyolcvanan jógázhattak együtt a helyszínen óránkénti váltásban, a jóga legismertebb irányzatainak hazai oktatói által megtartott foglalkozásokon.  Így 17 órától egészen 23 óráig Sivananda, Iyengar , Vrindávan Gangótri, Himalájai, a Kundalini, illetve Forrójóga órákon hódolhatott kedvenc sportjának az előre beregisztrált résztvevők. A késő éjszakába nyúló rendezvényzárást másnap korai kezdés követte szintén nagy érdeklődés mellett. Vasárnap hajnalban is közel nyolcvan ember indította együtt a hét utolsó napját  a Napüdvözlő és Astánga Vinyásza jógával a város felett.

A szervezők gondoltak azokra is, akik még csak ismerkednek a jógázással, és az első benyomásokat szerzik erről a mozgásformáról. Nekik szólt az esemény szombati napján a Citadella alatt elhelyezkedő parkosított területen a színes, tartalmas programokkal csábító Jóga Piknik. itt mutatkoztak be a különböző jógaiskolák, jógairányzatok, valamint szakmai előadások, beszélgetések, gyermekjóga, illetve zárásként fuvolakoncert is várta a fiatalabb és az idősebb érdeklőket.

A rendezvény hangulatát visszaadó képeket a Jógázz a Citadellán alkonyattól pirkadatig Facebook oldalán lehet megtekinteni.

Kapcsolódó tartalmak