Kategória: Sportos Budapest

Budapest Urban Games 2019

Több százan futottak, másztak, úsztak a negyedik utcaolimpián.

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett zajlott le augusztus 31-én a negyedik Budapest Urban Games (BUG). A Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad részeként a Fővárosi Önkormányzat által életre hívott ingyenes utcaolimpián hat sportágban, köztük a versenybe újonnan bekerült falmászáson is rengetegen mérettették meg magukat.

A tikkasztó nyári hőség ellenére a versenyeken résztvevőket sokan biztatták nézőként is a városi sportok fesztiváljának négy helyszínén. Közel ezren vállalkoztak arra, hogy lefutják a Citadellán az 5,5 illetve 11 kilométeres távokat, sőt voltak sokan, akik a félmaraton teljesítésére is beneveztek a város tetején. Ezen a helyszínen természetesen a laser run sem maradhatott el. A futás és a lövés kombinációjában amatőrök is kipróbálhatták, mit tudnak.

A hetedik kerület kultikus helyszínén, a Klauzál téri pályán zajlottak a grundfoci meccsek, ahol a kezdő rúgást Németh Lajos meteorológus végezte el. Ugyanitt a streetball, mint igazi városi sportág is sok játékost, a pálya mellett pedig számtalan rajongót vonzott.

A versenybe idén bekerült falmászásra is sokan voltak kíváncsiak. A Budai Vár falain felkapaszkodó száz mászó közt ott volt Baji Balázs világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó és Szabó Erika színésznő is.

Idén is hatalmas népszerűségnek örvendett a Duna-átúszás, a 650 versenyző ezúttal is a Szabadság híd pesti hídfője és a Műegyetem rakpart között szelte a hullámokat. A kezdő csapatot Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó indította útnak, és néhány jó tanácsot is adott nekik az úszáshoz.

Az eredményhirdetésnél Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok magyar úszónő gratulált a 470 méteres távolságot teljesítő sportembereknek.

Az Utcaolimpiát a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad részeként rendezték meg. Az egynapos eseményen negyedik éve profik és amatőrök kapnak lehetőséget arra, hogy urbánus környezetben mozogjanak.

A BUG célja a városi sportélet népszerűsítése, a helyi sportkollektívák összekovácsolása.

Kapcsolódó tartalmak