Budapest titkos épületei

A Kincsem-palota

Első állomásunk a belvárosi Blaskovich-palota vagy, ahogy anno nevezték Kincsem-palota, mely az Eötvös Gimnáziummal majdnem szemben található. Egyik nagy kedvencünk ez a főváros közepén megbúvó kis épület, melynek valaha volt pompáját, a benne pezsgő életet nem is olyan nehéz elképzelni.

Kincsem, a csodakanca 1876 és 1879 között 54 versenyen indult, és valamennyi futamot megnyerte. Az így elnyert versenydíjak tették lehetővé a tulajdonos, Blaskovich Ernő számára a Reáltanoda utca 12. alatt egy kis neoreneszánsz palota építtetését, melyhez tartozott egy kocsiszín és persze a csoda ló istállója is. Az egykor fényűzően berendezett ékszerdoboz termeiben a korabeli arisztokrácia igen sok tagja megfordult, hogy láthassák Kincsemet és az épületet.

Blaskovich Ernőnek gyermeke nem volt, azért unokaöccsére hagyta a Reáltanoda utcai házat. A városvédő Ráday Mihály 1982-es, Unokáink sem fogják látni című könyvében már csak a hanyatlásnak indult épület veszteségeit vehette számba. A háború utáni leválasztások által felszabdalt házban Ráday ekkor még lefotózhatta az egyetlen, úgy-ahogy megóvott lakás részleteit.

Bízunk benne, hogy hamarosan újra gyönyörködhetünk az épületben!

 

Forrás: Urbanista, egykor.hu, Ráday Mihály