Kategória: Mi újság, Budapest?

10 napig ingyenesen nézhető a Csinibaba, A tanú és a Moszkva tér

A magyar film napja alkalmából húsz kultikus hazai vígjátékot tesz ingyenesen elérhetővé a Nemzeti Filmintézet. A filmek között olyan alkotások is helyet kapnak, mint a klasszikussá vált Csinibaba, a Moszkva tér vagy A tanú.

1901. április 30-án mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz c. produkciót, a Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére így 2018-tól ezt a napot a magyar film napjaként ünnepeljük. A kezdeményezés annak érdekében indult el, hogy az év egy napján ne felejtsünk el büszkén emlékezni arra a számos magyar alkotóra, akik révén a magyar filmgyártás világhírnévre tett szert.

Ennek alkalmából április 30-tól tíz napon keresztül, azaz május 10-ig ingyenesen elérhetővé válik 20 klasszikus magyar vígjáték a Nemzeti Filmintézet honlapján. A válogatásban olyan alkotások kapnak helyet, mint a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, a minden idők legnézettebb magyar filmjének számító Mágnás Miska, a Liliomfi, a Mici néni két élete, a Roncsfilm, vagy A legényanya. Ezek mellett három kivételesen nagy sikernek örvendő komédiát is teljeskörűen felújítva és digitalizálva ad át a nagyközönség számára az NFI: ingyenesen megnézhető ebben a 10 napban „a szocializmus szimbólumává vált” A tanú, a 90-es években kiemelkedően komoly rajongótáborra szert tevő Csinibaba, valamint a Moszkva tér c. kultfilm is.

A filmek a Nemzeti Filmintézet honlapjára kerülnek ki.

Kapcsolódó tartalmak