Kategória: Budapest arcai

Hanga Zoltán

szóvivő – Fővárosi Állat- és Növénykert

Okleveles agrármérnök, állattenyésztő üzemmérnök, kulturális menedzser. Az állatszeretetet, az állatok iránti érdeklődést családi örökségként hozta magával. Már általános iskolásként „bérletes gyerek” volt az Állatkertben, aki szinte minden szabadidejét ott töltötte, és ez a későbbiekben a pályaválasztását is meghatározta. 1990 óta vesz részt az intézmény munkájában, 1997-ben lett az Állatkert főállású dolgozója. Pályáját az intézményben állatgondozóként kezdte, majd szakmai referensként, 2004 óta pedig szóvivőként tevékenykedik. A szóvivői munka mellett ismeretterjesztéssel és oktatással, illetve kutató munkával is foglalkozik, számos könyve és cikke jelent meg.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben negyvennél is több különféle munkakör létezik. Ezek közül azonban a fiatalok érdeklődését leginkább az állatgondozók, illetve az állatkerti állatorvosok munkája kelti fel. Állatok beszerzésével, szállításával, elhelyezésével és gondozásával, takarmányozásával és gyógyászatával is foglalkoznak. A szakma szépségéhez tartozik, hogy az egzotikus állatok és a velük foglalkozó emberek közötti kapcsolat speciális, de az állatkerti munka nehéz, embert próbáló, nagy felkészültséget és szakértelmet kívánó feladat, amelyre a legtöbb állatkerti munkatárs nem egyszerű munkaként, hanem hivatásként tekint.

Fővárosi Állat- és Növénykert

A Fővárosi Állat- és Növénykert az ország leglátogatottabb közművelődési intézménye: évente több mint egymillió látogató keresi fel. Kilencszáz állat- és kétezer növényfajból álló élő gyűjteményének gazdagságát tekintve, illetve a kertben zajló természetvédelmi, közművelődési és egyéb szakmai tevékenység színvonala alapján is az európai élvonalba tartozik. Egyúttal a világ egyik legrégebbi állatkertje, hiszen másfél évszázada, 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit. Gazdag gyűjteményén és változatos programkínálatán kívül különleges érdekessége a 20. század első éveinek hangulatát felidéző épített környezet, amely műemléki oltalom alatt áll. A kertben az elmúlt években jelentős fejlesztésekre került sor, a közelmúltban pedig – története során először – területe is gyarapodott. A Budapest Főváros Önkormányzata által fenntartott intézmény Budapest XIV. kerületében, a Városligetben található.

Weboldal: www.zoobudapest.com

Kapcsolódó tartalmak