Kategória: Budapest arcai

Lutz Gábor Miklós

forgalomfelügyeleti főmunkatárs – BKK

Pályakezdőként a helyközi személyszállításban szereztem forgalomirányítási, majd oktatói tapasztalatot, valamint közlekedésinformatikai fejlesztések koordinálásában is részt vettem. Felsőfokú tanulmányaimat Budapesten végeztem, munka mellett. Akkor tudatosult bennem, hogy a fővárosi közlekedés több, mint a kisföldalatti és a „négyeshatos” villamos ismerete. A BKV-hoz már közlekedésmérnökként érkeztem, ahol menetirányító diszpécserként tanultam a közösségi közlekedés szervezésének rejtelmeit. Munkámat 2012 májusától a BKK égisze alatt végzem. Mindennapjaimat a szakmában eltöltött mintegy 20 év alatt kialakult rendszerszemlélet határozza meg.

A BKK Forgalomfelügyelet Szakterület FUTÁR Központjában dolgozom, ahol a napi operatív feladatok közé tartozik a menetrend szerinti közlekedés fenntartása, a bekövetkezett zavarok kedvezőtlen hatásainak csökkentése, a járművek egyenletes közlekedésének biztosítása. Részt veszek a forgalomirányítási technológiák és szabályzatok kidolgozásában, a munkafolyamatok kialakításában, valamint véleményezési, előkészítési és előadói feladatokat is ellátok. Elkötelezett híve vagyok az ügyfélbarát technikai megoldások alkalmazásának. Fontosnak tartom a szervezői háttérmunka bemutatását, mely közelebb hozhatja az ügyfeleket a közszolgáltatást nyújtó vállalatokhoz.  

BKK – Budapesti Közlekedési Központ

A Budapesti Közlekedési Központ Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában lévő, Budapest közlekedéséért felelős mobilitásmenedzser, közlekedésszervező cég. Célja, hogy minden ügyfele számára egyenlő esélyt teremtsen, és korszerű szolgáltatásokat nyújtson, közlekedjen bár autóbusszal, trolibusszal, metróval, villamossal, hajóval, gépkocsival, kerékpárral vagy gyalog. A BKK irányítja az egységes fővárosi közösségi közlekedési hálózatot. Megrendeli az utasszállítási szolgáltatást, felügyeli azt, kidolgozza a járatok menetrendjét, jegyeket és bérleteket értékesít, ellenőrzi az utazási jogosultságot, utastájékoztatási feladatokat végez, menedzseli a fejlesztési munkálatokat. Karbantartja és korszerűsíti a közlekedési infrastruktúrát, parkolókat létesít és üzemeltet. Működteti a MOL Bubi közbringarendszert.

A BKK Forgalomfelügyelet munkatársainak napi operatív közlekedésszervezői feladatai közé tartozik a menetrend szerinti közlekedés fenntartása, a bekövetkezett zavarok hatásainak csökkentése, a járművek egyenletes közlekedésének biztosítása. Munkájukban nagy segítséget nyújt a FUTÁR (Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer), amelynek megjelenése a főváros közösségi közlekedésében és az utastájékoztatásban egyaránt minőségi változást eredményezett.

Weboldal: www.bkk.hu

Kapcsolódó tartalmak