Kategória: Élhető város

App egy fa! Leltárba vették Budapest fáit

Bécs, Melbourne és New York után most a magyar főváros fáit is számba veszik, és ezt a lakosok, az érdeklődök elé tárják, méghozzá online könnyen hozzáférhető módon!

BP Fatár néven elkészült a főváros ingyenesen letölthető nyilvános fa- és parkkataszter applikációja, amelynek segítségével Budapest polgárai is közreműködhetnek a fővárosi zöldfelületek megóvásában és fejlesztésében!

A városvezetés kiemelt célja, hogy óvja és fejlessze a meglévő zöldfelületeket és újakat alakítson ki városszerte – Budapest polgárainak bevonásával.

Ahhoz, hogy új, nagyméretű közparkok létesülhessenek és megkezdődhessen a sűrűn beépített városrészek zöldítése fontos eszköz a naprakész fa és park adatbázis. Ebben az esetben a zöld terület számbevétele mellett egy hibabejelentő alkalmazás is folyamatos rendelkezésre áll.  Ezt a szerepet is ellátja a BP Fatár applikáció.

Mi található a zöld adatbázisban?

A BP Fatár térképes felülettel segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést és a tudatos parkhasználatot a FŐKERT fenntartásában lévő zöldterületeken. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a főváros zöld területeit különböző kezelők gondozzák (pl. a kerületek is). Jelenleg a fővárosi kiemelt parkok területei, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja, kerti építménye megtalálható az alkalmazásban GPS jel alapján, illetve az applikációban, rákereséssel. 

App egy fa! Leltárba vették Budapest fáit

Ez megközelítőleg 4 500 000 négyzetméter zöldterületet jelent, az azokon lévő 85 000 darab felvett objektummal és 47 000 darab fával. Minden egyes objektumnak, fának saját adatlapja van, amelyen az adatok és képi információk mellett a használó célzott bejelentést is tehet a fenntartó felé, amennyiben valamilyen problémát észlel. 

A következő lépés

A fejlesztés következő lépéseként az BP Fatár a kiemelt fasorokkal bővül, ezek felvételezése, adatfrissítése zajlik. A főváros mindezek mellett felveszi a kapcsolatot a kerületekkel is annak érdekében, hogy az applikáció egy későbbi verziójában a kerületi kezelésű fákat és parkokat is meg tudjon jeleníteni, egyértelművé téve, hogy melyik fa és zöldfelület kinek a kezelése alá tartozik. 

A Főváros és a FŐKERT célja, hogy a BP Fatár a jövőben fokozatosan le tudja fedni Budapest teljes közterületi zöldfelületi állományát (a mintegy 1 milliós darabszámra becsült közterületi fa megjelenítésével).

Az új mobil applikációval – amely a FŐKERT fejlesztésében és a Főváros támogatásával valósult meg – most a zöld infrastruktúra tématerületén is tett a főváros egy nagy lépést a XXI. század és az okosváros célkitűzés elérése felé.

Kapcsolódó tartalmak