Kategória: Eletavarosban_Fejlec

Budapest csúcsot döntött biciklizésben

Napi rekordok dőltek meg május 9-én, szombaton több budapesti biciklis mérőponton is, az egész városban érezhető a kerékpáros forgalom növekedése.

Az autós- és tömegközlekedés drámai visszaesésével ellentétben a kerékpáros forgalom megmaradt, sőt nőtt is Budapesten. Sokan felismerték a jelenlegi helyzetben, hogy biciklin védettebbek a fertőzésektől, az autózásnál pedig lényegesen egészségesebb és olcsóbb megoldással parkolóhelyet sem kell keresni.

A Fővárosi Önkormányzat számára kiemelten fontos a kerékpársávok fejlesztése és az autóforgalom csökkentése. „Nagyon fontos, hogy ezt, ami a járvány alatt alakult ki, és mindenképpen pozitív változás Budapesten, megtartsuk, mert így lehet a város igazán mindenkié, ha kortól, nemtől és közlekedési módtól függetlenül szabadon közlekedhetünk a városban” – Balogh Samu Márton, kabinetfőnök.

A Magyar Kerékpárosklub mérései alapján a budai rakparton és az Árpád hídon vezető kerékpárút a legnépszerűbb, ugyanakkor a Hungária körúti és a Csepelre vezető Weiss Manfréd úti kerékpárúton is nőtt a biciklis forgalom. A Bem rakparton szombaton több mint 6000-en, az Árpád hídon mintegy 3800-an kerekeztek.

Az új biciklisávok közül a Bartók Béla úti a legnépszerűbb: a Dunát a Kelenföldi pályaudvarral összekötő bringasávon hétköznap már többen (pénteken kb. 3600-an) kerékpároztak, mint az Árpád hídon vagy a Múzeum körúton. A Nagykörúton vezető biciklisáv hétköznapi forgalma 1600-ra becsülhető az Oktogonnál. Az Üllői, Tétényi, Bartók Béla úton és a Nagykörúton vezető új sávokon tovább nőhet a forgalom az útvonalak összekötésével és ismertebbé válásával.

Budapest csúcsot döntött biciklizésben

Az utóbbi hetek bizonyítják a reprezentatív kutatások adatait, melyek szerint a budapestiek többségének elérhető és jó megoldás a bicikli, eddig legtöbben az autóforgalomban nem mertek elindulni.

A kis autóforgalom és az új biciklisávok segíthetnek a munka- és kirándulóhelyekre vezető útvonalak felfedezésében is. Az újonnan bringára ülőknek elinduláshoz ajánljuk a http://kerekparosklub.hu/kisokos  oldalon összegyűjtött hasznos tanácsokat.

Fújd fel!

Városszerte ingyenesen használható kerékpár pumpákat telepítettünk, hogy ezzel is megkönnyítsük a biciklizők mindennapjait. A pumpák pontos helyszínei itt, az Énbudapestem térképén elérhetőek.

A te véleményed is számít!

A BKK és a Budapest Közút folyamatosan figyelemmel kíséri az ideiglenes kerékpársávok használatát és dönt a szükséges korrekciók elvégzéséről. Ebben kérik most a segítségeteket!

Az alábbi link egy kérdéssort tartalmaz, mely a Bartók Béla útnak a Tétényi út és Lágymányosi utca közötti, valamint a Tétényi útnak az Etele út és Bartók Béla út közötti szakaszának kerékpározást könnyítő átalakításáról szól. Kérjük, oszd meg te is véleményedet ezzel kapcsolatban!
https://bkk.hu/tarsadalmi-egyeztetes-uj-kerekparos-letesitmenyek/


Fotó: Magyar Kerékpárosklub, BKK
Forrás: Budapest Városháza, Magyar Kerékpárosklub, BKK, BVA

Kapcsolódó tartalmak