Kategória: Mi újság, Budapest?

Budapest TE meg ÉN: Podcast Bardóczi Sándor főtájépítésszel

Podcast-sorozatunk ezen a héten is a várost érintő, aktuális témát választott. Budapest utolsó kertészeti igazgatója Morbitzer Dezső volt (1950-ben hunyt el), ő még beleszólhatott, hogyan alakuljon a város zöldterületi hálózata. Azóta a főváros fáit, zöld területeit, parkjait nem képviselte senki. Bardóczi Sándor most megkapta ezt a feladatot.

A főtájépítész egy merőben új koncepcióval látott munkához. Nála ugyanis a fa közmű, ugyanolyan fontos, mint a város csőhálózata, vagy légvezetékei. A Zrínyi utcai útfelújításoknál rögtön meg is mentett több mint száz fát a kivágástól. Ahogy fogalmaz: „A mérnök egy izgalmas élőlény, ha kap egy új paramétert, akkor ahhoz alkalmazkodik. Most az az új paraméter, hogy az egészséges fákat szeretnénk megtartani.”
Egy másik példa: „Nagyon sok fagyilkos közmű cég van. … Az Elmű egy meglévő fasor fölé nyugodt szívvel odarak egy légvezetéket. Onnantól csonkolja a fákat, hogy megvédje a vezetéket. A közműveknek van védőtávolsága, a fának nincs… Meg kell védenünk a fáinkat. A fa közmű!”

Budapest fáinak nyolcvan százaléka beteg. Ha nem foglalkozunk velük, betonrengetegre készülhetünk.

A beszélgetés itt hallható:

Budapest TE meg ÉN: Podcast Bardóczi Sándor főtájépítésszel

A podcast további témái:

  • Mi történik a meghirdetett nagy programokkal?
  • Mikor lesz kész a csepeli erdő?
  • Mennyibe kerül egy fa telepítése a külvárosban?
  • Hol legyenek a kerékpársávok?
  • Mit tett a pandémia heteiben Párizs, London vagy Milánó?
  • Kiszoríthatjuk-e az autók többségét a belvárosból?
  • Mi történjen a rakpartjainkkal?

Névjegy:
Bardóczi Sándor 1998-ban diplomázott a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen Tájépítészeti Karán okleveles táj- és kertépítészmérnökként. Munkái során részletesebben elmélyedt a településrendezés, a regionális tervezés, a környezeti hatásvizsgálat, a térinformatikai és információs adatbázisok építése, a vízkárelhárítási tervek, a kistérségi menedzsment, örökségvédelem, az EU előcsatlakozási és strukturális alapok pályázati felhasználása, a városfejlesztés, a zöldfelületfejlesztés, városi zöldhálózatok tervezése, a tájépítészeti objektumtervezés, kerttervezés, tervezői művezetés, valamint a szakmai érdekképviselet, a civil szektor és a szakújságírói publikálás, kiállításszervezés területén.

1998 és 2007 között állandó munkatárs volt az URBANITÁS tervező és tanácsadó Kft. településtervezési, regionális tervezési munkáiban és az ÖKOPLAN GIS Kft környezeti hatásvizsgálatokkal, területfejlesztéssel, környezetvédelmi tervezéssel és térinformatikával foglalkozó munkáiban.
2011-től az ÉV Tájépítésze Díj főszervezője és a Tájodüsszeia szakmai kiállítások kurátora. Meghívott előadóként majd címzetes egyetemi docensként részt vett a Tájépítészeti Kar oktatási programjában. 2019-től Budapest főtájépítésze.

Szakmai munkáját 2014-ben az Év Tájépítésze Díj elnöki különdíjjal, 2012-ben szakírói tevékenységéért Ezüst Ácsceruza-díjjal ismerték el. Az egyetemi oktatásban és a hallgatók mentorálásában végzett kiemelkedő munkájáért a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara címzetes egyetemi docensi címet adományozott neki. A Magyar Építész Kamara Táj- és kertépítészeti Tagozatának 2000 óta tagja, és harmadik ciklusban a tagozat vezetőségében végez szakmapolitikai munkát.

Kapcsolódó tartalmak