Kategória: Gondolkodó Budapest

Online rendezi meg a Müpa a Wagner-napokat

2020. június 18-27. között a virtuális térben lehet majd részt venni a Wagner-napokon a Müpa szervezésében. A 2006 óta évente megrendezett eseménysorozat most a járványhelyzetre való tekintettel vált online formátumúra, amelynek keretében ingyenesen elérhetővé válik a korábbi évek archívumának egy teljes fesztiválnyi felvétele. Ráadásul most online szavazhatunk is arról, hogy milyen színekben pompázzon a Müpa a rendezvény napjai során!

Richard Wagner minden kétséget kizáróan a 19. század klasszikus zenei világának egyik legfontosabb és legtermékenyebb zeneszerzője. Operáit szüntelenül játsszák világszerte, kolosszális tetralógiája, A Niebelung gyűrűje pedig megkerülhetetlen pontja a zenetörténetnek. A Müpa 2006 óta egy teljes minifesztivált szentel a nevének, a Budapesti Wagner-napok zajos sikere így 14 éve töretlen.

Idén azonban a Müpa is kénytelen volt új koncepciót kidolgozni annak érdekében, hogy a járványhelyzettel kompatibilis módon ne kelljen elhalasztani a több napos eseménysorozatot. Ennek érdekében 2020-ban az online térbe költöztetik a programokat, így 2020. június 18-27. között tíz napon keresztül, ingyenesen válik elérhetővé az intézmény archívumának egy teljes fesztiválnyi felvétele Wagner műveiből. A gazdag felhozatal így várhatóan idén is tartalmi kompromisszumok nélkül, maradéktalanul elégíti majd ki a Wagner-rajongók igényeit.

A program fajsúlyos részét képezi a Ring-tetralógia, amelyeket június 18-21. között láthatnak az érdeklődők a Müpa oldalán, 18.00 órai kezdettel. Wagner legjelentősebb munkája mellett pedig három különlegességgel is készülnek: június 24-én A nürnbergi mesterdalnokok, 26-án A bolygó hollandi, 27-én pedig a Tannhäuser kerül fel a virtuális térbe.

Ezeken felül egy rendkívül izgalmas online szavazás is elindult arról, hogy milyen színekben világítsák ki a Müpát a rendezvény időtartama alatt. Az opciók között a vörös-narancs, acélkék-sejtelmes fehér, kék-vörös, zöld-kék és fehér-sárga kombinációk szerepelnek, melyek mindegyikének szimbolikájához leírást is találnak a látogatók. Szavazni egészen a Wagner-napok előttig lehet regisztrációkötelezettség nélkül.

A közvetítések a Müpa honlapján, Facebook oldalán és Youtube csatornáján követhetők!

A Wagner-napok oldala itt elérhető.

Nyitófotó: Budapesti Wagner Napok / Müpa

Kapcsolódó tartalmak