Kategória: Élet a városban

Restart Budapest: Hétvégére megnyitják a rakpartot

A Restart Budapest program keretében a város az eddigi kényszerű lezárások helyett felkészül a lehetséges nyitásokra. Ez utóbbi Budapesten a rakpartok hétvégi autómentesítésével történik, melynek első időpontja a május 16-17-i hétvége, amikor a sétálni és biciklizni vágyók felé megnyitja a pesti rakpart Szabadság és Margit híd közötti teljes szakaszát a Fővárosi Önkormányzat.

A rakpartnyitás célja, hogy az itt élők fokozatosan elkezdjék visszavenni a várost, az otthonukat, és újra belakják kedvenc területeiket, valamint az eddig elzárt részeket a gyalogosok, biciklisek, görkorcsolyázók, felnőttek és gyerekek egyaránt birtokba vehessék. Ezáltal jelentősen csökken az autóforgalom, az élet pedig lassan visszaszivárog a népszerű közterekre, jelen esetben a Duna és Európa legszebb panorámája is közelebb kerül hozzánk, ha lemegyünk a partra.

Restart Budapest: Hétvégére megnyitják a rakpartot

„A rakpartnak olyannak kell lennie, mint egy megnyitott köztérnek, hogy az emberek használják. Meg szeretnénk mutatni, hogy a Duna-partot a belvárosi szakaszon is lehet arra használni, hogy oda lemenjünk, sétáljunk. Másrészt a rakpart megnyitását kísérletnek tekintjük, meg akarjuk nézni, hogyan reagál a város, hogyan oszlik el a forgalom másfelé, hogyan érinti a belváros vagy Buda életét, ha az autósok alternatív közlekedési útvonalakat keresnek” – nyilatkozta korábban a témában Faix Csaba, a Budapesti Városarculati NKft. (BVA) és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője.

Restart Budapest: Hétvégére megnyitják a rakpartot

A múlt hétvégén megnyíltak a látogatók előtt az ismert és kevésbé ismert zöld területek, – parkok, terek – és fokozatosan kapjuk vissza a városunkat, ez azt jelenti, hogy az eddig ismert, népszerű találkozóhelyek mellett új területeket adnak át a budapestieknek úgy, hogy az esetleges zsúfoltság minél jobban elkerülhető legyen, természetesen a koronavírus kialakulása miatt létrejött szabályok betartása mellett.

A jelenlegi rakpartnyitás egyfajta tavaszi előszobája a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA) és a Valyo együttműködésében nyárra tervezett hosszabb megnyitásnak, mely egy valós alternatíva a zöld területek mellett a városi kikapcsolódásra.

A közúti forgalmat a rakparton szombat hajnalban 2-3 óra körül zárják le (a legkisebb éjszakai forgalomban), míg a feloldás vasárnap 23 óra környékén várható. Vagyis a rakpart fent említett szakasza szombat kora reggeltől vasárnap késő estig vár benneteket!

A rakparton is tartsuk be a szabályokat és figyeljünk egymásra! https://bit.ly/2yTTLcN

Fotó: Valyo – Város és Folyó Egyesület – Zombori Balázs

Kapcsolódó tartalmak