Kategória: Mi újság, Budapest?

Szabadidős térkép COVID-19 idején

Hogy elkerüld a sűrűn látogatott vagy lezárt helyeket, megmutatjuk, hol tudsz úgy egy egészségügyi sétát tenni, hogy közben betartod a távolságtartás járványügyi szabályait.

Hol sétálhatsz egyet Budapesten a kijárási korlátozás alatt? Fedezd fel a lakókörnyezeted kevésbé ismert parkjait, kirándulóhelyeit, közterületeit!

Hogy elkerüld a sűrűn látogatott vagy lezárt helyeket, megmutatjuk, hol tudsz úgy egy egészségügyi sétát tenni, hogy közben betartod a távolságtartás járványügyi szabályait. Budapesten közel 860 hektár természetvédelmi terület, és számos kevésbé használt zöldfelület van, ahol a tömeget elkerülve is tudsz egyet sétálni vagy sportolni. Használd a legközelebbit, és fedezd fel Budapest kevésbé ismert, rejtett természeti értékeit!

Szabadidős térkép COVID-19 idején
Fotó: Soós Bertalan

Ebben szeretnénk segíteni, ezért összegyűjtöttük Budapest parkjait, kirándulóhelyeit, védett és védelemre tervezett természetközeli területeit, mely során figyelembe vettük a természetvédelem sajátos szempontjait és a kerületek által lezárt területeket is, ezért olyan helyszíneket ajánlunk, amit biztosan látogathatsz. Cserébe néhány alapvető szabályra kérünk a távolságtartás-barát zöldfelületek használathoz:

1. Ha betegnek érzed magad, ne menj ki a közterekre, parkokba, hanem maradj otthon!

2. Elsősorban a lakóhelyedhez közeli zöldfelületeket látogasd, ahova gyalog vagy biciklivel el tudsz jutni. Legyen az utazás maga is kikapcsolódás és környezetbarát!

3. Ne tömegesen használd a parkokat és zöldfelületeket, ha úgy érzékeled sokan vannak, inkább keress másik helyszínt! Kérünk, hogy viseld a maszkot séta és sport közben is.

4. Tájékozódj, mielőtt elindulsz, gondoskodj az ivóvizedről és az élelmedről, a szemetedet pedig minden esetben vidd haza!

5. Óvd a természeti értékeket és a közparkokat, ne térj le a gyalogutakról, ne parkolj rá a zöldre!

Az egyes parkokról bővebb információt találsz a Budapesti Zöldkalauz oldalán.

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a kerületek saját hatáskörben dönthetnek egyes közkertek, zöldfelületek lezárásól. A térképet folyamatosan frissítjük ezeknek megfelelően, de mindképp érdemes indulás előtt a kerület oldalán tájékozódnod.

Készült Budapest Főváros Közgyűlésének 14/1993. (VI. 30.) sz. önkormányzati rendelete 1. sz. mellékletében és a Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 25/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendeletében foglalt kiemelt közparki és helyi természetvédelmi érték listák alapján, a Budapesti Zöldkalauz leírásainak felhasználásával, a Zöldkalauz szerzője, Komlósiné Hlatky Katalin engedélyével.

Kapcsolódó tartalmak