Kategória: Trianon térkép

Sztregova utca, Budapest XI. (1116)

Alsósztregova (ma Dolná Strehová, Szlovákia)

Alsósztregova a magyar határ mellett, Nógrád megye északi részéhez közel található, a Magyar Királyság egykori Nógrád vármegyéjének része.

Ha Alsósztregova, akkor a Madách-kastély, ha Madách-kastély, akkor Madách Imre; a híres drámaíró itt született és itt is halt meg, majd itt is temették el a családi sírboltba. A Madáchok már 1430-ban megszerezték Sztregovát és Nógrád megye életének fontos alakjai voltak Az ember tragédiája szerzőjének ősei között.

A település első említése 1251-ből való. A Madách család előtt a település birtokosai a Sztregovai majd a Széchenyi család voltak. 1552 és 1593 között török uralom alatt volt. Később latin nyelvű iskola működött, ahol Bél Mátyás is tanult, aki a XVIII. században írt jelentős földrajztudományi munkájáról ismert. A település lakói ettől függetlenül főleg mezőgazdasággal és szőlőtermesztéssel foglalkoztak.

A település 1920-tól Csehszlovákia része. Az első bécsi döntés néhány km-re a községtől húzta meg az új határokat, nem lett visszacsatolt terület, így a második világháború alatt a frissen kikiáltott független Szlovákiához került. Ennek megszűnése után ismét a Csehszlovák köztársaság része lett. 1993 óta Szlovákiához tartozik, az 1996-os közigazgatási reform óta a Besztercebányai kerület Nagykürtösi járásának része.

Lakossága 1910-ben: 532 lakosból 375 szlovák és 124 magyar.

Lakossága 2011-ben: 1045 lakosból 943 szlovák, 8 cseh, 3 magyar (86 nem nyilatkozott)

Érdekességek:

Az irodalomtörténet szempontjából egy másik fontos alak is köthető Alsósztregovához: itt született Rimay János költő, Balassi Bálint mellett a magyar reneszánsz másik legismertebb alkotója.

A településen termálfürdő is található.

Google-térkép

Utcatörténet:

A fővárosi XI. kerületi Kelenföldön 1934 óta található a Madách család birtokáról elnevezett utca.

Kapcsolódó tartalmak