Kategória: Mi újság, Budapest?

70. évadát zárta a Budapest Bábszínház

Rumcájsz és Pendragon-legenda érkezik a 2020/2021-es évadban

Bábufesztivál, új bemutatók, kiállítások, igazgatóváltás – emlékezetes 70. évadot zárt le a héten a Budapesti Bábszínház. A köszönetnyilvánítások és díjátadások mellett pedig a következő évad új bemutatóit is meghirdették.

A Budapest Bábszínház, Közép-Európa legnagyobb, Magyarország legrégebbi professzionális bábszínháza 1949 óta várja gyermek- és felnőtt nézőit „A báb nem korosztály, hanem műfaj” mottójával. Az intézmény idén ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját, és ugyan márciustól kénytelenek voltak szintén bezárni fizikailag a kapukat, a jubileumi évadot így is különleges programok sokaságával ünnepelték meg.

Ellinger Edina igazgató az évadzáró társulati ülésen megköszönte a társulatnak, hogy összehangolt, kreatív csapatként működtek az elmúlt három hónapban is, és jól alkalmazkodtak az új helyzethez, az állandó online jelenlétnek köszönhetően nem maradt bábszínház nélkül a közönség.

A nézőink szeretete erőt adott ebben a nehéz időszakban, sokan éltek a #neváltsdvissza lehetőséggel, és a visszajelzések szerint már nagyon várják, hogy ősszel újra megnyissa kapuit a Budapest Bábszínház” – tette hozzá. A társulat szavazatai alapján az eseményen két díj is gazdára talált: a Havas–B. Kiss-díjat Szolár Tibor bábszínésznek, a Kovács József-díjat Palya Gábor bábkészítőnek adta át az igazgató.

70. évadát zárta a Budapest Bábszínház

Ezzel egyidőben a Bábszínház meghirdette 2020/21-es évadának új előadásait is. Ezek szerint először a Rumcájsz (4+) bemutatóját várhatjuk, amelyben Schneider Jankó rendező a klasszikus kesztyűsbábjáték hagyományait a mai kor ritmusával ötvözi, hogy Rumcájsz és Manka kalandjai ma is utat találjanak a gyerekek szívéhez. Markó-Valentyik Anna Rügyek és gyökerek (4-) címmel készít csecsemőelőadást, amely a természet alapvetéseivel való korai játékos ismerkedésre ad lehetőséget – ráadásul a próbafolyamat során külön figyelnek rá, hogy az előadás a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után. Decemberben pedig a Kisrigók (6+) érkezik Hoffer Károly rendezésében, amelyben három gyerek keresi a szüleit, egymást, egymás tükrében önmagukat.

A 2021-es évben két, 10 év feletti nézőket célzó újdonsággal készülnek. Tengely Gábor rendezi a Helló Héraklész! (10+) c. produkciót, amelyet Tasnádi István kifejezetten a bábszínház társulata számára írt Héraklész mítoszából. A darab a legendás hős és halandó féltestvére történetén keresztül, a mai gyerekek nyelvét választva beszél többek között bátorságról, elbizakodottságról és testvéri szeretetről. Az évad utolsó bemutatója, a Pendragon legenda – avagy Szerb Antal kód (14+) már az ifjúsági és felnőtt korosztályt szólítja meg.  A regényt a K2 Színház alapítópárosa, Benkó Bence és Fábián Péter alkalmazza színpadra.

A Bábszínház ráadásul egy zseniális videót készített arról, ahogy a színház bábjai a hirdetőtábláról értesülnek a meghirdetett premierekről, és egyben találkoznak is az új bemutatók szereplőivel. A felvételen többek között az izgatott Nyúl Péter és a kimért Willy Fogg-Passepartout páros olvassa fel az új darabokat, amikor berobban a frissen festett Rumcájsz és Manka a műhelyből.

A Budapest Bábszínház honlapja: https://budapestbabszinhaz.hu/
A Bábszínház Facebook oldala: www.facebook.com/budapestbabszinhaz/

Fotó: Budapest Bábszínház

Kapcsolódó tartalmak