Kategória: Trianon térkép

Csap utca, Budapest XVIII., 1185

Csap (ma Чоп (Csop), Ukrajna)

Csap területi jelentőségű város Ukrajnában. Kárpátalja nyugati részén a Kárpátaljai-alföldnek a Csapi-Munkácsi-síkság területén helyezkedik el. A várostól délre a Tisza, északra a Latorca folyik. Az ukrán–magyar–szlovák hármashatár szögletében fekszik. A záhonyi határállomás ukrajnai párja.

Csap a Baksa nemzetség Tisza melletti birtokainak egyike volt. A tatárok a települést majdnem elpusztították, lakosságát elhurcolták vagy megölték. 1605-ben Bocskai István, majd 17. század későbbi éveiben a Vécsey családot említik birtokosként. Az 1870-es években kezdődött a Csapon áthaladó vasút építése. Ettől fogva sínpálya kötötte össze a vidéket Galícia és Magyarország tájegységeivel. 1872-től vált Csap fontos közlekedési csomóponttá, amely a helyi lakosok nagy részének életét, a későbbiek folyamán nemzetiségi összetételét is gyökeresen megváltoztatta. Ma Ukrajna egyik legfontosabb vasúti csomópontja. Átrakodó állomása országos jelentőségű.

A Trianoni békeszerződés előtt Ung vármegyéhez tartozott. 1920-ban Csehszlovákiához csatolták. 1939-ben az első bécsi döntés után visszakerült Magyarországhoz. A II. világháborút követően Szovjetunióhoz került, ma Ukrajnában található.

Lakossága 1910-ben: 2318 lakosból 2294 magyar, 11 német, 5 szlovák

Lakossága 2019-ben: 8897 lakos, a nemzetiségi viszonyok nem ismertek.

Érdekesség

Az európai nyomtávú (1435 mm) vasúti kerekeket itt cserélik ki az orosz szabványnak megfelelő, szélesebb (1520 mm) nyomtávúakra.

A szovjetek – miután elfoglalták a várost – néhány napon belül összeterelték a tereprendezést vállaló férfinépet, azután Szolyvára hurcolták őket. Csapról a málenykij robot során 74 férfit hurcoltak el, ebből 36-an elhunytak.

Képeslapok

Térképek

Tervek

Utcatörténet

A Csap utca a XVIII. kerületben, Ferihegyen található. Nevét 1940-ben kapta.

Az I. kerületben, Krisztinavárosban 1900 óta, és a XXII. kerületben, Budafok az 1930-as évek óta létező, valamint az egykori II. kerületi, Remetekertvárosi Csap utcák nem a településről, hanem a valamikor itt folyt bortermelés fontos kellékéről kapák a nevüket.

Kapcsolódó tartalmak