Kategória: Trianon térkép

Csíkszentiván utca, Budapest IV.

Csíkszentiván/Csittszentiván (ma Sintioana de Mures, Románia)

Csíkszentiván a helységnévtárakban Csittszentivánként szerepel. Az erdélyi település Maros megyében, Marosvásárhelytől 10 km-re, délnyugatra fekszik.

A települést 1303-ban Sanctus Johannes néven említik először. Középkori temploma, melyet a szomszédos településekkel együtt használtak, a XVII. században elpusztult.1687-ben fatemplomot, majd 1790-ben kőtemplomot építettek helyette. A XIV. században Berényi Lászlónak, Marosszék főkapitányának udvarháza állt a településen. A XVIII. század első felében pestis pusztította a falut.

A trianoni békeszerződésig Maros-Torda vármegye Marosi alsó járásához tartozott. 1920-ban a Román Királysághoz került, a második bécsi döntés értelmében 1940. augusztus 30-án visszakerült a Magyar Királysághoz. A II. világháború után ismét Románia része lett.

Lakossága 1910-ben: 1703 lakosból 865 magyar, 185 román

Lakossága 2011-ben: 1393 lakosból 1195 magyar, 170 román

Érdekességek

Csittszentivánon minden évben megszervezik a kézműves napokat, ahol a hagyományos kézműves foglalkozásokkal ismerkednek a gyerekek.

A csittszentiváni Bandi Dezső Kulturális Egyesület célja az amatőr és hivatásos művészet támogatása, a helyi kulturális művészeti értékek megőrzése és oktatása

Pósa Károly festőművész Csittszentiváni utcarész című műve a falu egy részét örökíti meg

Térképek

Fotók

Utcatörténet

A fővárosi IV. kerületben található Csíkszentiván utca, 1990 óta viseli az erdélyi település nevét, korábban 26. utcának hívták. Csíkszentiván a helységnévtárakban Csittszentivánként szerepel.

Kapcsolódó tartalmak