Kategória: Trianon térkép

Deés utca (1147), Budapest XIV.

Deés/Dés (ma Dej, Románia)

Deés, Dés nevének régies alakja. Dés erdélyi város, Kolozs megyében, Kolozsvártól 57 km-re, északra, a Kis- és a Nagy-Szamos összefolyásánál fekszik.

A település és vidéke régi sólelőhely. A város lakói a környék, főleg Désakna bányáiból származó só eladásával és Szamoson való úsztatásával foglalkoztak. II. András sókamarát állított itt fel, a települést pedig szabad királyi városi rangra emelte. Egykori királyi vára is ebből az időből való volt. Az erődítmény ismeretlen körülmények között pusztult el. Károly Róbert szászokat telepített a városba. 1437-ben a település mellett győzte le a felkelő paraszt sereg az erdélyi vajda seregét.

A XVII. században sok megpróbáltatás érte a lakosokat. Előbb a török égette fel a várost, majd a császári seregek rabolták ki, 1697-ben tűz pusztította. A XVIII. században a krími tatárok dúlták fel. 1848–49-ben több ütközet is zajlott a városban. 1849. január 6-án itt ütközött meg Bem József Wardener császári tábornokkal.

Dés előbb Belső–Szolnok, majd a trianoni békeszerződésig Szolnok-Doboka vármegye székhelye volt. 1920-ban a Román Királysághoz került, a második bécsi döntés értelmében 1940. augusztus 30-án visszakerült a Magyar Királysághoz. A II. világháború után ismét Románia része lett.

Lakossága:

1910-ben: 11 452 lakosból 7991 magyar, 2911 román, 455 német

2011-ben: 30 322 lakosból 24 673 román, 3486 magyar, 336 roma volt

Érdekességek:

A legenda szerint őseink a település helyén pihentek meg és imádkoztak, miközben háromszor „Deus”-t kiáltottak. Valójában a település neve a Des személynévből ered.

A főtéren áll a XV. századi hatalmas, gótikus templom, amelyet a reformáció óta a református gyülekezet használ.

Itt született 1895-ben Nyírő Gyula orvos, elme- és ideggyógyász, egyetemi tanár.

A dési sóbánya turisták által is látogatható. 2000-ben egy kis templomot építettek itt. A templom mellett szabadidőközpont is működik.

Térképek

Tervrajzok

Képeslapok

Fotók, további fotókat lásd itt

Utcatörténet

A fővárosi XIV. kerületben, Alsórákoson található a Deés utca, 1929-as óta viseli az erdélyi település nevét.

Kapcsolódó tartalmak