Kategória: Trianon térkép

Fátra tér, Budapest XI., XII., Fátra utca XVI., XXI.

Fátra (szlovákul Fatra, Szlovákia)

A Kárpátok északnyugati, ezzel leghosszabb, mintegy 160 km hosszú vonulata. A Turóci-medence osztja Kis- és Nagy-Fátrára (szlovákul Malá Fatra és Veľká Fatra). A Kis-Fátra a magasabb és változatosabb, 72 km hosszú és 16 km széles. Középső részét a Vág folyó szeli ketté. A hegyvonulat nagyobb része a Vág vízgyűjtő területe. Legmagasabb pontja az 1709 m magas Nagy-Kriváň. A Kis-Fátra Nemzeti Park legszebb része a Terhely falutól 2 km-re fekvő, 700 m magasságban elterülő Vrátna szurdokvölgy. A felette emelkedő hegyekben található kristálybarlang található.

A belső vonulathoz tartozik a 130 km hosszú és 30-40 km széles Nagy-Fátra, melyet fiatalabb mészkő és homokkő fed. Legmagasabb pontja az 1592 m magasságú Ostredok.

Érdekességek

Megénekelte Berzsenyi Dániel A tizennyolcadik század című versében (1800), Vajda János: Béla királyfi (1854) című költeményében és Vörösmarty Mihály: Zalán futása Negyedik énekében (1825).

Képeslapok: itt, valamint itt és itt

Térképek

Fotók: itt és itt

Média

Utcatörténet

A Sashegyen a XI. és XII. kerületben 1940-ben nevezték el a Fátra teret. A Fátra utcát Mátyásföldön (XVI. kerület) az 1930-as években, a Királyerdőben (XXI. kerület) 1937-ben.

Kapcsolódó tartalmak