Kategória: Trianon térkép

Garam utca, Budapest IV., XIII., XVIII., XXII. (XV., XVII.)

Garam folyó (szlovákul Hron)

A Duna balparti mellékfolyója, az Alacsony-Tátrában, az egykori Gömör vármegyében ered a Király-hegy délkeleti részén 1948 m tengerszint feletti magasságban Garamfő, Telgárt községhez közel. Vöröskőnél fordul nyugatra az Alacsony-Tátrán át. Érinti Breznóbányát, Besztercebányáig, majd onnan délnek fordul, a Körmöci-hegycsoport, Zólyom felé, Lévánál áttöri a Nagy-Fátra-hegységet. Garamkövesdnél Párkány mellett, Esztergommal szemben ömlik a Dunába, torkolatánál több sziget is található. Ma Szlovákia második leghosszabb folyója, főként Nyitra megyén folyik keresztül.

A folyó hossza 280-286 km, a forrástól távolsága légvonalban 150 km. Esése kb. 850 m, nem hajózható. Vízgyűjtő területe 5465 km, átlagos vízhozama 55,2 m³/mp Nevezetesebb jobboldali mellékvizei: a Bisztra, a Beszterce, és a Körmöc; a baloldaliak: a Kis-Garam, a Szalatna és a Szikince.

Neve feltehetően germán eredetű, a lucfenyő és a víz szavak összetételének módosulása. Első ismert említése 170-ből származik, Marcus Aurelius császár Elmélkedéseiben említi. A középkorban 1075-ben fordul elő először a folyó neve.

Halakban gazdag volt, vizét fa szállítására használták az 1930-as évekig.

Érdekességek

Garamszentbenedek (Hronský Beňadik) a Garam jobb partján fekvő, Árpád-kori település. Nevét a folyóról és II. Géza király által alapított bencés kolostorról kapta. A templom a korai gótika egyik legszebb emléke. Kolozsvári Tamás szárnyasoltára kiemelkedő művészeti emlék.

Óbars középkori megyeszékhely volt, földváráról nevezetes.

Tompa Mihály 1852-es Tavaszkor című versében említi a Garamot.

Térképek

Képeslap: Garamszentbenedek

Fotó: Garam folyó, Garamszentbenedek

Média

Utcatörténet

Az 1860-as években még Garam Gassenak hívták, 1874-ben már Garam utcának az Újlipótvárosban az utcát, amely ma a XIII. kerülethez tartozik.

Újpesten 1925-ben, a Szemeretelepen (ma XVIII. kerület) 1932-ben, Nagytétényen az 1930-as években neveztek el a Duna bal parti folyójáról utcát. A II. kerületben Budaligeten 1974-ben adták az egyik utcának a Garamvölgyi nevet.

Már hiába keresnénk Rákospalotán a XV. kerületben és Rákoskerten a XVII. kerületben a korábbi Garam utcát.

Kapcsolódó tartalmak