Kategória: Trianon térkép

Lipótvár utca, Budapest XIV., 1141

Lipótvár (ma Leopoldov, Szlovákia)

Lipótvár, más néven Újvároska ma a Nagyszombati kerület Galgóci járásában, a történeti Magyarországon Nyitra vármegye Galgóci járásához tartozott. Galgóctól 4 km-re északnyugatra fekszik.

A 17. században a növekvő török veszély miatt kellett Lipót királynak és császárnak cselekedni. A császár a galgóci nemesektől vásárolt földön erődöt építtetett, amelyet 3000 ember öt év alatt épített fel 1665 és 1669 között. Közép-Európa akkor legmodernebb erődítménye lett. Hadi szerepe azonban nem a törökök, hanem a kurucok ellen lett. Az 1848–49-es szabadságharc alatt a magyarok kezére került, de 1849 februárjában a kapitulált a túlerőben lévő császári csapatok előtt. A század második felében raktárként, majd börtönként használták. Ez utóbbiként szolgál ma is.

A császár az erőd építésével egyidőben határozott egy nevét viselő város alapításáról is. 1665-ben indult az építkezés, az első lakók bajor és morva kézművesek voltak. A város számos kiváltságot kapott az uralkodótól. Többször érte árvíz és tűzvész. Harcok során többször felgyújtották.

Lakossága 1910-ben: 1075 lakosból 910 magyar, 892 szlovák, 48 német,

Lakossága 2011-ben: 4162 lakosból 3944 szlovák, 20 cseh, 4 magyar, (177 nem nyilatkozott)

Érdekesség

Lipótvár erődítményére nem vonatkozott Habsburg Lipót császár és királynak a magyar várakra kiadott felrobbantási parancsa, Lipótvárban továbbra is nagy létszámú zsoldos katonaság állomásozott, minek feladata a lázadásra hajlamos helyi lakosság ellenőrzése volt.

Képeslapok, további képeslapok

Metszet

Lipótvár térképe

Újvároska térképe

 Lipótvár tervei

Újvároska tervei

Fotók, további fotók

Googletérkép

Utcatörténet

Alsórákoson a Lipótvár utca 1929 óta viseli nevét.

Kapcsolódó tartalmak