Kategória: Mi újság, Budapest?

Irodalom Éjszakája – Online

Idén először virtuálisan rendezik meg június 24-26. között az Irodalom Éjszakáját. A különleges esemény keretében az Örkény István Színház színművészei olvasnak majd fel 23 ország 23 kortárs szerzőjétől.

Az Irodalom Éjszakájának ötlete Csehországból származik, ott 2006-ban rendeztek először ezen a néven kulturális eseményt. Azóta összesen 23 ország városaiban honosodott meg a minta, ehhez Budapest 2016-ban csatlakozott, 2019-ben pedig Debrecen is átvette a példáját. Ebben az évben viszont a szervezők a járványhelyzet miatt jobbnak látták, ha a teljes esemény a virtuális térbe költözik.

A különleges irodalmi happening azonban így is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, hiszen az Örkény István Színház színművészei 23 ország 23 kortárs szerzőjének műveiből készülnek felolvasni. Az idei tematika gerincét a „Titkok” adják, ehhez hűen a felolvasott szövegrészletek mind az Örkény Színház 23 ismerős vagy titkos szegletében hangzanak el, méghozzá három estén keresztül: június 26-28. között 19:00-21:20 óráig. A színház ehhez kapcsolódóan az izgalmas, rejtett helyszínekről egy fotóalbumot is megosztott a rendezvény Facebook eseményénél.

Irodalom Éjszakája – Online
Irodalom éjszakája ONLINE

A felolvasó színművészek között megjelenik többek között Für Anikó, Hámori Gabriella, Bíró Kriszta, Zsigmond Emőke, Mácsai Pál, Csuja Imre, Znamenák István, Polgár Csaba és Patkós Márton. A kiválasztott részletek pedig Európa teljes szélességéből származnak, a szomszédos országoktól egészen Portugáliáig és Törökországig, közöttük olyan művekkel, mint Bartók Imrétől a Jerikó épül, Sacha Batthyány-tól az És nekem mi közöm ehhez?, vagy a holland Anna Enquist A titok című munkája.

A szervezők egy online játékkal is készülnek az eseményre, amelynek során izgalmas könyvekkel gazdagodhatnak a szerencsések. Ehhez mindössze három videót kell mindhárom napon megnéznie a játékosoknak, majd helyesen válaszolni a Facebook eseménynél megjelenő kérdések közül naponta legalább háromra.

A teljes program az Irodalom Éjszakájának online programfüzetében olvasható végig! Az Irodalom Éjszakája fővédnöke Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester.

SZERVEZŐ: EUNIC Hungary

FŐ PARTNER: Örkény István Színház

FŐTÁMOGATÓ: Budapest Főváros Önkormányzata, Erzsébetvárosi Önkormányzat

Az Irodalom Éjszakájának honlapja: https://www.irodalomejszakaja.hu/

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1119083101793467/
Az esemény programfüzete: https://issuu.com/czechcentrebudapest/docs/ie20-bp-online-issuu

Kapcsolódó tartalmak