Kategória: Trianon térkép

Száva utca, Budapest X. (1107), XVIII. (1182)

Száva (ma Sava, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szerbia)

A Száva a Duna a jobb oldali mellékfolyója, amelynek torkolata Belgrádnál található. Vízgyűjtő területe 95 700 négyzetkilométer, hossza 940 km, hajózható hossza 583 km Belgrád és Sziszek között. Szlovéniában, a Júliai Alpokban a Sava Dolinka és a Sava Bohinjka összefolyásával keletkezik. További három országot érint ugyanis Bosznia-Hercegovina északi határfolyója Horvátország és Szerbia felé. Nagyobb mellékfolyói a Ljubljanica, Krka, Kulpa, Una, Orbász, Boszna, Drina, Bosut, Kolubara. Nagyobb városok a folyó mentén Kranj, Zágráb, Sziszek, Bród, Szávaszentdemeter, Szabács, Belgrád.

Érdekességek

Az I. világháború során a Száván folytatott harcokban a Lajta monitor hajó is kivette részét, ma múzeumhajó Budapesten, a pesti Duna parton horgonyoz.

A Bodrog monitor hajó Belgrádra irányuló ágyúlövéseivel kezdődött az első világháború 1914. július 28-án a Száva torkolatában.

Szabács vára stratégia helyet foglalt el Magyarország védelmében, amelyet 1476-ban foglalt el Mátyás.

Belgrád különleges szerepet tölt be a magyar történelemben, hiszen a mindenki által ismert Nándorfehérvárral azonos. A török elleni küzdelmek idején kulcsszerepet töltött be hazánk védelmében és az 1456-os diadal is köztudott esemény.

A Száván az elmúlt évszádokban számtalan hajó süllyedt el, amelynek roncsai mai is odalent találhatók.

Forrásvidéke Szlovéniában a Triglavi Nemzeti Park területére esik, amely kiváló úticél természetjárók számára.

Fényképek, képeslapok, látkép

Térkép

Utcatörténet

A Budapest X. kerületi Gyárdűlőn 1884 óta található Száva utca, míg a XVIII. kerületi Gloriett-telepen 1940. január 1-jén kapta nevét.

Kapcsolódó tartalmak