Kategória: Trianon térkép

Tátra tér, utca, Budapest XX. II. IV. XIII. XVIII. XXI. XXII.

Tátra (Tatry – ma Szlovákia és Lengyelország)

A Tátra magashegység Szlovákia és Lengyelország határán, a 1200 km hosszú Kárpátok legmagasabb hegyvonulata. Összesen 786 km²-en terül el, nagyobbik része Szlovákiához tartozik (550 km²).

A Tátra jelöli ki a Kárpát-medence, ezáltal pedig a történelmi Magyar Királyság északi határát. Földrajzilag több felosztása lehetséges: leggyakrabban keleti és nyugati részre osztják. A kevésbé látogatott része a Nyugati-Tátra, vagy más néven Liptói-havasok, a turisták és síelők által inkább preferált rész a Keleti-Tátra, mely maga is két geomorfológiai egységet alkot, a Magas-Tátrát és a Bélai-Tátrát (Bélai-Havasok). Nagyobbik része Szlovákiában található, de mivel a lengyel rész sem elhanyagolható, ezért szoktak külön Lengyel-Tátráról is beszélni. Földrajzilag hivatalosan az Alacsony-Tátra nem a Tátra része, de a köznyelvben általában beleértik azt is. A két hegységet a Vág folyó vágja ketté.

Legmagasabb pontja a Gerlachfalvi-csúcs (2654), legismertebb pedig a Lomnici-csúcs (2634).

Területén található a Tátrai Nemzeti Park.

Érdekességek:

A Magas-Tátra a világ legkisebb területű magashegysége, főgerince mindössze 26 km hosszú.

A Tátra völgyeiben számos tengerszem található, a legmélyebb a Nagy-Hincó-tó (53,7 m).

A Tátra elnevezés először 1778-ban olvasható magyarul, korábban más neveken fordult elő a hegység: első írásos említése a görög „Karpathos” még a Kárpátokra utal, a rómaiak pedig Montes nivium, vagyis „Havas-hegység” névvel illeték. Magyar nyelven a középkor során Tarczal, Tatur, Turtur, Turtul, Tortol, Trytur néven olvashatjunk róla, de a lengyel ma is használatos neve (Tatry) már 1255-ben feltűnik.

Képek

Képeslapok

Google-térkép

Utcatörténet:

A Tátra tér a XX. kerület központi részén található, 1966 óta nevezik így. Tátra utca található a II. kerületben (1920-as évek óta), a IV. kerületben (1928 óta), a XIII. kerületi Újlipótvárosban (1992 óta), a XVIII. kerületi Szemeretelepen (1930 óta), a XX. kerületben (1930 óta), a XXI. kerületben (1937 óta), illetve a XXII. kerületi Nagytétényben (1930-as évek óta). Volt Tátra utca a XV. kerületben és a XVI. kerület különböző városrészein is, de ezeket mára már átnevezték: a XVI. kerületi Cinkotán az 1930-as évek óta volt Tátra utca, ezt 1954-ben Tátraszirt sorra keresztelték át.

Kapcsolódó tartalmak