Kategória: Trianon térkép

Törcsvár utca, Budapest XI. (1112)

Törcsvár (ma Bran, Románia)

Az erdélyi falu a romániai Brassó megyében, Brassótól 27 km-re délnyugatra fekszik.

A település a szinte tökéletes állapotban fennmaradt, festői látványt nyújtó középkori eredetű kastélyáról híres. A várat a Törcsvári-szoros védelmére építették. A szoros volt a történelmi Magyarország és Románia között az egyik átjáró, amely már az ókorban is jelentős kereskedelmi és hadászati útvonalként szerepelt. Az első várat itt a Német Lovagrend építette, de II. András király miután kiűzte őket, leromboltatta az erősséget. I. Nagy Lajos király engedélyével a XIV. század második felében a brassói polgárok építették ki a mai vár alapjait. Később a magyar királyoké, majd az erdélyi fejedelmeké lett, közben néhány évig még a havasalföldi vajdák hűbérbirtoka is volt. 1651 után hosszú ideig ismét Brassó városa birtokolta, majd 1920 után a román királyi család szerezte meg, és Mária királyné kedvenc nyaralóhelye lett. 1947-ben a kastélyt az állam tulajdonába került és pusztulásnak indult, végül az 1987-es felújításkor teljes körűen renoválták.

A trianoni békeszerződésig Fogaras vármegye Törcsvári járásához tartozott, 1920-ban a Román Királysághoz került.

Lakossága 1910-ben: 1136 lakosból 1012 román, 75 magyar, 48 német

Lakossága 2011-ben: 1492 lakosból 1354 román, 5 magyar, 133 nem nyilatkozott

Érdekességek

Vlad Tepes, akit Dracula Grófként azonosítanak, kapcsolatba hozható a kastély múltjával, amire egész vámpírkultuszt építettek napjainkra a vár köré. Az évente majd’ félmillió látogatót Drakula-piac és elvarázsolt kastély is várja. A 100 méter magas sziklaszirten álló kastélyban a román királyi család tárgyaiból összeállított emlékmúzeum működik, a vár lábánál lévő parkban pedig egy kisebb falumúzeum kapott helyet.

A kastély tulajdonjoga jelenleg a Habsburg család birtokában van, de 2014 óta árulják. A román kormánynak megvételre 80 millió dollárért ajánlották fel.

Google térkép

Képeslapok

Térképek

Fotók

Utcatörténet

A fővárosi XI. kerületi Sasadon 1930 óta viseli utca az erdélyi település nevét.

Kapcsolódó tartalmak