Kategória: Mi újság, Budapest?

… a moziba ki!

A szabad levegőre vágyódás és a kultúrszomj szerelemgyereke, a kertmozi, nagyjából száz éve töretlenül hódít. A járványokon kívül legfeljebb az elsötétítéssel járó háborús idők törték meg sikerét.

Szerencsére a hajdan létező szocializmus sem ítélte imperialista fertőnek az intézményt, így önfeledten kacaghatott a No, megállj csak! (Nu, pagagyi!) című szovjet animációs produkción a városok apraja-nagyja. Az utóbbi harminc évben sokan láttak bizniszt a mindössze egy foghíjtelket, dömpernyi murvát, projektort és hangosítást kívánó vállalkozásban, és a jobb-rosszabb helyszínek száma mindenestre jelentősen bővült.

A klasszikus zöldövezeti lelőhelyek mellett minden, magára valamit is adó település, kerület, de legalábbis városrész prezentál egy-egy kertmozit, persze, különböző stílusban, színvonalon.

A covid-kivéreztette plázák, a Cinema Cityk részvétele a szezonban nem lehetett kétséges, a kármentés elvén kapva-kaptak az első adandó alkalmon, hogy a tetőteraszokon felbőgjön a dolby, bár ez az alkalom nagyon különböző időpontokra esett. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyan már június első hetében megadta a startengedélyt a szabadtéri mozizáshoz, a június utolsó hétvégéjén tartott terepszemlénken még egyáltalán nem volt teljes a felhozatal. A Corvin Plaza tetőteraszán már júniusban megnyílt a KULTIK Terasz, bár a 160 néző helyett be kellett érniük 54 eladott hellyel. Ott jártunkkor Guy Ritchie  Úriemberek (The Gentlemen) című, januárban bemutatott, vagyis itthon kevesek által látott filmje ment telt házzal, nyugszékeken elhelyezett közönséggel.

… a moziba ki!
Fotó: Láng Zsuzsa

Az utolsó „békeidők” (tavalyi) emlékeire hagyatkozva végigjártuk kedvenceinket, de még nemigen volt élet a Római-parti Felliniben, legalábbis a vászon előtt, de minden bizonnyal azóta élénkült a kereslet, szerdánként mindenképp. Viszont, minden képzeletet felülmúló csodára leltünk a szomszédos, óbudai hév-megálló, a Tímár utca közelében.

A megújult Budapest Garden ugyanis egy tényleg régen megtapasztalt, a megtévesztésig normálisnak tűnő város, emberek-lakta, szerethető helyszínét mutatta meg nekünk. Időbe telt, amíg felfogtuk: része a magyar valóságnak az a hely, ahol – ingyen! – élvezheti a duna-parti, programokban gazdag, szabadidős  közösségi teret mindenki, aki szusszana egyet, egyedül, barátokkal, az egész családdal, igényeihez és lehetőségeihez képest egyaránt.

… a moziba ki!
Fotó: Láng Zsuzsa

A hektárnyi területen streetfood, kézműves-minden, bérelhető bogrács, grill, szabadtéri jóga, ninja pálya, strandröplabda, street workout, pingpong, tollaslabda mellett ingyen kertmozi várja a nem tűsarkúban érkezőket, lévén a vetítés homokos területen. Mi az “Ízek, imák szerelmeket” vártuk ki a sötétesedéssel egyidőben, de ennek ellenére elhittük a szervezőknek: “mi itt a Gardenben egytől-egyig feketeöves filmrajongók vagyunk, ezért úgy gondoljuk, hogy veletek is megosztjuk szenvedélyünket. Kertmozinkban a legsikeresebb és a legkedveltebb filmeket vetítjük, amelyeket velünk együtt élvezhettek a csillagos ég alatt. Mindezt teljesen ingyen!”

… a moziba ki!

Borítófotó: Láng Zsuzsa

Kapcsolódó tartalmak