Kategória: Trianon térkép

Kézdiszentlélek utca, Budapest XI. (1118)

Kézdiszentlélek (ma Sânzieni, Románia)

Kézdiszentlélek falu Romániában, Székelyföldön, Kézdivásárhelytől 5 km-re északra, a Perkő (-tető) mellett. A történelmi és földrajzi Erdély része volt, a Magyar Királyság Háromszék vármegyéjéhez tartozott.

A falut a hagyomány szerint a besenyők alapították. A település első említése 1251-ből való, a nevét a Szentlélek tiszteletére emelt középkori templomáról kapta. A templom a XV. században épült, valószínűleg egy, már korábban létező templom helyén. A Perkő tetején álló várát a tatárjárás során lerombolták, amit újraépítettek, de később a török háborúk fokozatosan elpusztult. Ma Szent István tiszteletére emelt kis kápolna áll az egykori vár helyén.

A település 1920-tól Románia része, majd a második bécsi döntés értelmében visszacsatolták a Magyar Királysághoz. A háború végével ismét Romániához került. Ma Kovászna megyében, található. A falut a második világháború idején bombatámadás érte, melyben a házai nagy része leégett.

Lakossága 1910-ben: 3006 lakosból 3002 magyar, 1 német, 1 román

Lakossága 2011-ben: 2730 lakosból 2673 magyar, 18 román

Érdekesség

A Perkő oldalán található Mikes-kastély, és úgy általában Kézdiszentlélek szolgál helyszínül, és a XVII. században itt-történtek adják a történelmi alapját Kemény Zsigmond: Özvegy és leánya című történelmi regényének.

A településen is pusztított az 1710-es években a pestis, mely elhunytjainak az 1714-ben felállított kő obeliszk állít emléket.

 Képeslapok

Google-térkép

Utcatörténet

A XI. kerületi Gazdagréten található Kézdiszentlélek utca 2002 óta viseli a háromszéki település nevét.

Kapcsolódó tartalmak