Kategória: Trianon térkép

Oroszvég lejtő, utca, Budapest XI. (1112)

Oroszvég (ma Roszvigova, Ukrajna)

Oroszvég ma Munkács külvárosa, Kárpátalja központi részén található.

Oroszvég apró falu volt, legjelentősebb látnivalója a Munkács-Csernekhegyi (más néven Szent Miklós) kolostor. Az orosz fejedelmek között dúló viszálykodás elől ide menekülő ruszinok Munkács mellett megalapították a csernekhegyi monostort, ami 1751-ig a munkácsi görögkeleti, majd görögkatolikus püspökség székhelye volt. Ortodox búcsújáró hely.

A település Munkáccsal együtt 1920-tól Csehszlovákia része lett, majd az első bécsi döntés értelmében visszacsatolták a Magyar Királysághoz. A második világháború után az 1945. június 29-én kötött szovjet-csehszlovák szerződés a Szovjetunióhoz csatolta. 1991 óta Ukrajnához tartozik.

Érdekességek

Alapításáról a következő történet maradt fenn: egy legenda szerint a környéken vadászó Tódor herceget egy kígyó támadta meg, legyőzni csak úgy tudta, hogy Szent Miklóst hívta segítségül, ezért hálából kolostort emelt tiszteletére ezen a helyen. (Forrás itt)

Képeslapok

Képek

Utcatörténet

A XI. kerületben, Sashegyen 1939 óta létezik Oroszvég utca, 1954 óta pedig Oroszvég lejtő is viseli a kárpátaljai település nevét.

Kapcsolódó tartalmak