Kategória: Trianon térkép

Szomolány utca, Budapest XIV.

Szomolány (ma Smolenice, Szlovákia)

Szomolány Szlovákia nyugati részén található, a nagyszombati síkság határán, Nagyszombattól 20 km-re északnyugatra. A Magyar Királyság Pozsony vármegyéjében volt a Nagyszombati járás része.

Szomolány elsősorban váráról ismert. A falutól északra, hegyen emelkedik a mára már jelentősen, leginkább a francia kastélyok mintájára átalakított, az egész Felvidék egyik leghangulatosabb várkastélya. A XIV. század közepén épült, a Magyar Királyság nyugati határának védelmére, királyi várként. Birtokosai a Szentgyörgyi és Bazini, Stíbor, Országh, Erdődy, majd végül a Pálffy család voltak. A vár alatt elhelyezkedő település a XV. század végétől mezőváros lett, a XVIII. századtól kezdve hetivásárokat tartott.

Több ostroma is volt a várnak, de legismertebb történelmi eseménye a Rákóczi-szabadságharchoz köthető: 1704-ben Bercsényi kuruc serege jelentős győzelmet aratott a császári csapatok felett, rövid időre kuruc kézen is maradt. A császárhű Pálffy család az 1770-es években szerezte meg. A XIX. század végén akkori tulajdonosa, gróf Pálffy József építtette át, így adva meg mai látképének alapjait.

A település 1920-tól Csehszlovákia része, majd a második világháború alatt a frissen kikiáltott független Szlovákiához került. Ennek megszűnése után ismét a Csehszlovák köztársaság része lett. 1993 óta Szlovákiához tartozik, az 1996-os közigazgatási reform óta a Nagyszombati kerület Nagyszombati járásának része.

Lakossága 1910-ben: 1469 lakosból 1236 szlovák és 121 magyar.

Lakossága 2011-ben: 3379 lakosból 3002 szlovák, 10 cseh, 2 magyar (346 nem nyilatkozott)

Érdekességek

A várkastély ma a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) – Kongresszusi Központjának ad otthont, ahol az egész év folyamán számos tudományos konferencia kerül megrendezésre. A nyári hónapokban, júliusban és augusztusban a nyilvánosság részére is megnyitják.

Szomolány mellett található a Driny-barlang, Nyugat-Szlovákia egyetlen cseppkőbarlangja.

Képeslapok

Google-térkép

Utcatörténet

A fővárosi XIV. kerületi Alsórákoson található Szomolány utca 1929 óta viseli a település nevét.

Kapcsolódó tartalmak