Kategória: Trianon térkép

Ürmény utca, Budapest XIV.

Ürmény (ma Mojmírovce, Szlovákia)

Ürmény Nyitrától 13 km-re délre található, Szlovákia délnyugati részén. A Magyar Királyság Nyitra vármegyéjének nyitrai járásához tartozott.

Ürmény leginkább kastélyáról ismert, amelyet a Hunyadi család építtetett 1721-ben, barokk stílusban, majd később az 1866-os tűzvészt követően építették át barokk-klasszicista stílusban.

A Hunyadiak egyébként 1675-ben szereztek birtokot a településen és később a család központi birtokává vált. A község korai történelme a térség többi településéhez hasonló: már az ókor óta lakott, első említése 1165-ből való, a Hunyadiak előtt és után is több birtokost megélt. A török kor alatt gyakoriak voltak mind a török, mind a császári csapatok pusztításai a faluban.

Ürmény jelentős borászattal rendelkezett, a falu címerében is egy szőlőfürtös tőke szerepel.

A település 1920-tól Csehszlovákia része. Az első bécsi döntés néhány km-re a községtől húzta meg az új határokat, így a második világháború alatt a németbarát Szlovákiához került. Ennek megszűnése után ismét a Csehszlovák Köztársaság része lett. 1993 óta Szlovákiához tartozik, az 1996-os közigazgatási reform óta a Nyitrai kerület Nyitrai járásának része.

Lakossága 1910-ben: 3347 lakosból 2653 szlovák és 457 magyar.

Lakossága 2011-ben: 2838 lakosból 2641 szlovák, 27 cseh, 17 magyar (127 nem nyilatkozott).

Érdekességek

A település akkori ura, gróf Hunyady József 1814-ben lótenyészetet alapított, amely akkora jelentőségű volt, hogy Széchenyi István neki ajánlotta a Lovakrul című művét: „Boldogult Gróf Hunyady József árnyékának”.

Itt született Grassalkovich Antal koronaőr, Mária Terézia egyik legfőbb bizalmasa.

Képeslapok

Google-térkép

Utcatörténet

A fővárosi XIV. kerületi Alsórákoson található Ürmény utca 1929 óta viseli a nyitrai település nevét.

Kapcsolódó tartalmak