Kategória: Trianon térkép

Zágon utca, Budapest XVIII. (1182)

Zágon (ma Zagon, Románia)

Zágon falu Romániában, Székelyföldön, Kézdivásárhelytől 27 km-re délre. A történelmi és földrajzi Erdély része volt, a Magyar Királyság Háromszék vármegyéjéhez tartozott.

Neve valószínűleg a Zagán, ősi félisten nevéből származik. A közeli Zabolához hasonlóan itt is jelentős birtokai voltak az erdélyi Mikes családnak. Az itt található Mikes-Szentkereszty kastélyban született Mikes Kelemen, II. Rákóczi Ferenc kamarása, a híres Törökországi levelek írója.

A falunak a középkor során vásártartási joga volt. Pontos történelméről viszonylag keveset tudunk: a közelben található, egykori településnevek (Tatárszeg, Kisvész, Nagyvész) árulkodóak, gyakori lehetett a tatár és török betörés. Látnivalója még két temploma, az 1782-ben épült református és az 1822-ban épült katolikus templomok.

A település 1920-tól Románia része, majd a második bécsi döntés értelmében visszacsatolták a Magyar Királysághoz. A háború végével ismét Romániához került, ma Kovászna megyében található.

Lakossága 1910-ben: 5135 lakosból 2650 magyar, 2108 román

Lakossága 2011-ben: 3916 lakosból 2096 magyar, 1820 román

Érdekesség

Itt született Szabó Katalin romániai magyar tornász, aki 1984-ben négy aranyérmet szerzett az olimpián, román színekben.

Képeslapok

Google-térkép

Utcatörténet

A XVIII. kerületi Szent Imre- kertvárosban található Zágon utca 1932 óta viseli a háromszéki település nevét.

Kapcsolódó tartalmak