Kategória: Kult

Újra megnyitja kapuit a Müpa

Augusztus 28-tól ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Müpa.

Az öt hónapos kényszerszünetet az intézmény a New Orleans Swingfesztivállal oldja fel, majd a gondos előkészületeket követően maximális biztonsági intézkedések mellett indulhat meg végre a 2020/21-es évad.

Öt hónapnyi, a koronavírusnak köszönhető kényszerpihenő után a nyár végén ismét megnyitja kapuit a Müpa, elindítva a 2020/21-es szezont. A hosszú várakozás utáni első programként a New Orleans Swingfesztivál kerül terítékre, amelynek három napja során három különleges koncertet láthatnak az érdeklődők. Augusztus 28-án Szőke Nikoletta énekesnőt kíséri a Budafoki Dohnányi Zenekar – a Hollywood aranykora c. koncerten Hollywood ismert filmbetétdalai szerepelnek majd különleges hangszerelésben. Másnap az idén 35 éves Bohém Ragtime Jazz Band interpretálásában hallhatunk a jazztörténet hőskorából származó slágereket hangszeres, énekes és táncos közreműködőkkel, augusztus 30-án pedig „From Basin Street to Broadway” címmel Váczi Eszter és a The Dream Makers tolmácsolásában hangzanak el a swingkorszak örökzöldjei.

Újra megnyitja kapuit a Müpa
Bohem Ragtime Jazz Band – Rejtett kincsek a jazztörténetbol
Fotó: Müpa

Az évad első pár hónapja is különösen érdekesnek ígérkezik, hiszen a korábbi produkciók ismétlése mellett számos újdonsággal is készültek Budapest egyik legnagyobb kulturális intézményének szervezői. Szeptember második hetétől a Budapesti Fesztiválzenekart láthatjuk több felállásban a Bartók Béla Hangversenyteremben, ahogy többek között Beethoven, Mahler, Strauss, Purcell vagy Händel műveit adják elő. A Fesztivál Színház terme a Recirquel újcirkusz előadásainak ad otthont, az Előadóteremben pedig számos filmklasszikust készülnek levetíteni. Október 9-étől pedig indul a 2020-as CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal karöltve, amely október 25-ig tölti meg programokkal a várost – és amelyek részletei várhatóan szeptember elején érkeznek.

Az intézményben a vírushelyzetre reflektálva az évad elejétől speciális egészségügyi előírásokat vezetnek be. Egyrészről a Müpa innentől visszavonásig nem látogatható napközben, az épület a közönség számára csak a koncertek előtt másfél órával nyit ki, egy órával azok után pedig be is zár. Kivételt képez ez alól a Ludwig Múzeum, amit a nyitvatartási időszakában nappal is lehet látogatni. A sorbanállásnál természetesen a másfél méteres távolság betartatására is különösen figyelni fognak, az épületbe való belépést követően pedig annak teljes területén kötelező lesz az orrot és szájat takaró maszk viselése.

Újra megnyitja kapuit a Müpa
Fotó: Müpa

Emellett a Müpába való belépés innentől kizárólag lázmérővel történhet meg, a bejáratoknál az intézmény munkatársai az érkezők testhőmérsékletét kézi hőmérővel készülnek mérni. A vezetőség az épület takarítására is kiemelt figyelmet fordít, a mosdókat, pultokat, kilincseket rendszeresen fertőtlenítik, a nézőtereket naponta többször szellőztetik, illetőleg érintésmentes kézfertőtlenítőket is felszereltek.

A biztonsági előírások betartatásának érdekében az intézmény vezetősége arra kéri a nézőket, hogy lehetőleg a megszokottnál előbb érkezzenek a rendezvények helyszínére, valamint készüljenek fel esetleges késésekre is, hiszen a koncertek kizárólag akkor tudnak megkezdődni, ha minden nézőt sikerült a megfelelő biztonsági előírások mellett a termekbe engedni.

Kapcsolódó tartalmak