Kategória: Élhető város

Vértanúk tere: szellősebben, tágasabban

Valójában minden tömegközlekedési eszköz könnyen elérhető itt. Mégsem érzi az ember, hogy fojtogatná a kényelmetlen zsúfoltság.

A Kossuth tér sarkán lévő terecske lezárása voltaképpen elvágta a Parlament körüli kacskaringózás korábbi lehetőségét. Hosszú évtizedeken át megszokott kép volt itt az, hogy a Margit híd felől érkezők átpöfögnek a Kossuth téren, majd a Nádor vagy a Báthory utcán végigaraszolva próbálnak kibújni a belvárosi dugók szorításából. Ez már a múlté. – Rab László írása

Vértanúk tere: szellősebben, tágasabban
Fotó: Rab László

Azt, hogy a Vértanúk tere kikerült a „kínálatból”, már a hídon jelzik az autósoknak. Az itteni gyér nyári forgalomból arra lehet következtetni, hogy egy csapásra meg lehetett érteni a dolgot. Biciklivel és gyalog bárki azt csinál a környéken, amit akar. Ám a Demszky-karók új generációján átjutni sehogyan sem lehet. 

Érdekes azért a helyzet, mert a Szabadság téri mélygarázsba le lehet menni a tér felől, ott persze drágább a parkolás, mint a felszínen, ahol viszont hosszas keringőzés után sem lehet találni szabad helyet, a Báthory vagy az Aulich utca hamar megtelik. A Vértanúk terén az átjárást csak a 115-ös busznak engedélyezik, gombnyomásra emelkedik fel itt a középső cölöp. Kihalt Nádor utca fogad bennünket a túloldalon, és valamivel több a parkolóhely a régi tévészékház előtti zónában. De átjutni oda csak úgy lehet, ha a Bajcsy-Zsilinszky út felé vesszük a Margit híd felől az irányt, és az ellenkező oldalról bújunk be a belvárosba. 

Vértanúk tere: szellősebben, tágasabban
Fotó: Rab László

A járvány megtizedelte a turistaforgalmat, viszonylag kevesen használják most a Vértanúk terét, noha kényelmesen meg lehet közelíteni az éttermeket, a bankokat, a közeli élelmiszerboltot is. De szinte csak gyalog, ami azért errefelé újszerű. Ennek megfelelően valamivel jobb lett a levegő. Egy kutyás úr mondja: séta közben vagy babakocsit tolva sem kell attól tartani, hogy legázolnák őket. 

– Kicsit tágasabb lett az életünk – nyugtázza az úr –, olyan az egész, mintha szélesebb, nagyobb utcába költöztünk volna. 

A tér közepén álló régi-új szobor nem oly vonzó, mint a Nagy Imre-emlékmű, amelyet nemrég áthelyeztek Margit híd tövébe. A Vértanúk tere a „koporsós” márványszoborral kissé komorrá vált, de tény, hogy a környék elzárása az autóforgalom elől értelmet adott a parányi térnek, több lett a levegő, igen sok a pad, és az árnyas fák alatt jókat lehet hűsölni a nyári melegben. Boldogabb időkben több külföldi lesz a cukrászdákban és a Nádor utcai kifőzdékben is. Most magukban árválkodnak a tanácstalan taxisok, és többnyire csak azok igyekeznek, akik a metróhoz vagy a 2-es villamoshoz sietnek. 

Ez a legérdekesebb. Valójában minden tömegközlekedési eszköz könnyen elérhető itt. Mégse érzi az ember, hogy fojtogatná a kényelmetlen zsúfoltság. Ennek pedig az a kézenfekvő magyarázata, hogy kitessékelték innen az autókat. 

Kapcsolódó tartalmak