Kategória: Kult

Különleges streameléssel és online kiadvánnyal indult el a Radnóti Színház

„Menj haza színházba” és „Kerekítsd fel” szlogenekkel indította el új évadát a Radnóti Színház. A teátrum nemcsak online közvetítésekkel és digitális évados kiadvánnyal készül a járvány miatt megváltozott körülményekre, hanem közösségi támogatást is indít az ifjúsági műhelyük megsegítésére.

A színház legújabb, formabontó vállalása szerint a legfrissebb előadásukat már a bemutatót követő időszakban, élőben közvetítik az interneten. A Menj haza színházba! szlogennel működő streamelés a Radnóti közönsége számára most egy tökéletesen új lehetőséget teremt ezeknek a produkcióknak a megtekintésére. A kiváló minőségben, 7 kamerával felvett, élő közvetítések sorát pedig rögtön egy különlegességgel kezdik meg, ugyanis szeptember 23-án a Csapodárok c. új bemutatót fogják streamelni este 19.00 órától. Az élő közvetítésekről nagyon fontos tudni, hogy kizárólag annak valós időpontjában láthatók, az alkotók pedig külön gegekkel készülnek rá, ezzel egyedi élményt teremtve a nézőknek.

A vetítéshez a lehetőséget a Magyar Színházakért Alapítvány által elindított eSzínház platform teremt felületet. A platform elsődleges funkciója szerint kiváló minőségben felvett színházi előadásokat közvetít élőben, a gyűjteményéből pedig egyfajta „kikölcsönözhető” élményt nyújt az érdeklődőknek bármerre a világban. Az eSzínház első előadása pedig pont a Radnóti Színház által jegyzett Csapodárok c. előadás lesz.

Különleges streameléssel és online kiadvánnyal indult el a Radnóti Színház
Csapodárok (Fotó: Bácsi Róbert László / Radnóti Színház)

Ezt követően szeptember 26-án különleges munkamódszerrel, közös alkotómunkával valósul meg a Schwechtje Mihály által rendezett Gina c. ősbemutató, amely nagyrészt a színészek improvizációja mentén készült. Az előadás valós történetet dolgoz fel, amelyben átlagos, középosztálybeli szülők szemszögéből látjuk, mit okoz, ha azzal kell szembesülniük, hogy a gimnazista fiuk belekeveredett egy csoportos szexuális abúzusba. A konfliktusok a család életében gyökeres fordulatokat generálnak, a történet László Zsolt, Török-Illyés Orsolya, Nagy Márk, Martin Márta, Schneider Zoltán, Hajdu Lujza, Kizlinger Lilla és Moldvai Kiss Andrea által elevenedik meg.

Izgalmas újítás a színház Kerekítsd fel akciója. Ennek keretében a nézők tetszőleges összeggel kerekíthetik fel a jegyük árát, hogy támogassák a Radnóti Ifjúsági Műhely munkáját. A fiatalok számára ingyenes képzést biztosító műhely támogatására a színház a költségvetés töredékét kapta meg, ezt kívánják kiegészíteni a Kerekítsd fel párszáz forintos összegeivel, hogy a program méltón folytatódhasson.

A színház újragondolta az évados magazinját is, amelyet most digitális kiadványként publikálnak. Így bár nem lesz kézbe fogható, de a Marquard Media együttműködésével készülő online kiadvánnyal segítenek csökkenteni a saját ökológiai lábnyomukat. Az együttműködések egyébként is újra központi helyet foglalnak el a színház életében, a jelenlegi partnerek a Magvető Kiadó, a Marquard Media, a Volvo, a Metropolitan Egyetem és az Egyenlítő Alapítvány. Érdekesség, hogy a színház a Magvető Kiadóval és a Volvoval közösen alkotott egy hangoskönyvet is: a 16 színész közreműködésével elkészült, 27 kortárs magyar novellát tartalmazó Kortárs felbeszélések a BeTone stúdió jóvoltából podcastként hallgatható, és október során debütál majd a Margó Fesztiválon.

A Radnóti Színház honlapja

A Menj haza színházba kezdeményezés

Kapcsolódó tartalmak