Kategória: Élhető város

Milyenek ma a lakhatási lehetőségek Budapesten?

Hogyan fogunk, hogyan szeretnénk lakást találni Budapesten 2027-ben? Erre keresi a választ a kérdőív.

Budapest Integrált Településfejlesztési Stratégiájához (ITS) most a lakhatással kapcsolatban gyűjtik a városlakók véleményét annak érdekében, hogy olyan jövőkép, terv készüljön, ami minél jobban segíti a budapestiek lakhatását.

A kérdőív már lezárult, az eredmények ide kattintva lesznek majd elérhetőek.

Milyenek ma a lakhatási lehetőségek Budapesten?
Fotó: Soós Bertalan

A lakhatás mindenkit érint, és a lakások véges száma, magas ára miatt sokszor sokaknak jelent problémát az, hogy az aktuális élethelyzetüknek megfelelő otthont találjanak maguknak.

Budapest történetét végigkísérték a lakhatási válságok, és az arra adott jó, vagy rossz válaszok. Sok budapesti számára ma is gondot okoz lakást venni, vagy bérelni, nem véletlenül állítja több szakember és szervezet, hogy Budapesten ma lakhatási válság van.

A kérdőív erre is kitér: a kitöltők elmondhatják a véleményüket arról, hogy szerintük mindenki számára elérhető-e a megfelelő lakhatás, aggasztónak találják-e a bérelhető lakások piacát, de véleményt lehet nyilvánítani az Airbnb-ről, vagy a hajléktalanok helyzetéről.

A problémák azonosítása mellett cél, hogy felmérjék, milyen beavatkozásokkal értenek egyet a kitöltők. Mit kezdjen a főváros az Airbnb-vel? A kerületek külön készítsenek stratégiát a lakhatásról, vagy közös fellépésre van szükség? A bérlakásépítést kell támogatni inkább, vagy a lakások felújítását?

Fontos, hogy az ilyen, és a hasonló kérdőívek segítségével minél több budapesti aktívan részt vegyen a város jövőjének alakításában. Budapesten az elmúlt időszakban több, a városlakók által szabadon véleményezhető projekt indult.

Voltak (és lesznek is) online ötletelési lehetőségek, személyes találkozók, gyűlések, közösségi tervezések, ahol a résztvevők még jobban be tudnak vonódni akár egy rövid utcaszakasz újragondolásába, akár hosszú évekre szóló, átfogó stratégiák megalkotásába.

A kérdőív kitöltése öt percet vesz igénybe, és semmilyen személyes adatot nem kell megadni.

Milyenek ma a lakhatási lehetőségek Budapesten?
Fotó: Soós Bertalan

Kapcsolódó tartalmak