Kategória: Budapest Kids

5 hely, ami ‘56-ról mesél a legkisebbeknek

‘56 emléke mindannyiunknak fontos.

Így az is egyformán fontos mindannyiunknak, hogy a következő generációnak méltó módon tudjuk átadni a forradalom és szabadságharc örökségét, üzenetét, világraszóló leckéjét, tanulságait. Ebben sem kell alábecsülni a gyerekeket, igenis meg lehet találni azokat az apropókat, és azokat az ismeret-morzsákat, amikkel felkelthetjük az érdeklődésüket, kézzel foghatóvá tehetjük számukra a többnyire magasztos szellemi magaslatokban leledző, már-már misztikus ünnepnapok lényegét, ezáltal megalapozhatjuk számukra a történelem későbbi mélyebb, alapos elsajátításának lehetőségét. Hoztunk pár tippet, mely emlékhelyeket lehet érdemes felkeresni az ünnepi hosszú hétvégén e célból.

  1. A pesti srác szobra  a Corvin közben

A forradalom 40. évfordulója alkalmából, a felkelők egykori talán legfontosabb és legtovább tartott ellenállási pontján felállított, kezében puskát tartó fiút ábrázoló bronz szobor Győrfi Lajos szobrászművész munkája. Megtekintése remek apropó, hogy a forradalom kiskorú hőseiről meséljünk a gyerekeknek. A realisztikus, konkrét ábrázolás és maga a téma lehetővé teheti számukra a mélyebb azonosulást, megélést.

5 hely, ami ‘56-ról mesél a legkisebbeknek
Fotó: Dr. Pinczés Sándor / Köztérkép.hu

2. A Wesselényi utcai tűzfal festmény

A legendás, 1957. januári Time magazin címlapjából, amelyben az év emberének választották “a magyar forradalmárt”, a szabadságharc 60. évfordulója alkalmából született tűzfalfestmény. A Színes Város munkája a Wesselényi utca 42. falán tekinthető meg. A kifejező és monumentális szabadságharcos portrék élményszerű látványt nyújthatnak a legkisebb városlakóknak is, amely kapcsán egészen biztosan felébred bennük az őszinte érdeklődés ‘56 hősei iránt.

5 hely, ami ‘56-ról mesél a legkisebbeknek
Fotó: Pálfai-Turján Réka
  1. A (Kossuth téri) golyónyomok

A belvárosban sok helyen láthatók 56-os lövésnyomok a homlokzatokon, amelyek szintén plasztikussá és valóságossá teszik a forradalom emlékét. Ezek a parányi mementók láttán könnyen átérezzük, hogy valóban itt, a mi városunkban, pontosan ugyanezeken az utcákon zajlott a népfelkelés, ahol nap mint nap jövünk-megyünk. A Kampfl József szobrászművész és Callmeyer Ferenc építészmérnök közös munkájaként napvilágot látott, a Kossuth téri sortűz áldozatainak emlékét őrző emlék-golyónyomok a gyerekek számára talán könnyebben értelmezhető, beszédesebb látványt nyújtanak a valódi nyomoknál.

5 hely, ami ‘56-ról mesél a legkisebbeknek
Fotó: Stuart Caie / Flickr
  1. A Széna téri 1956-os emlékmű

A gyerekek számára a szabadságharc “kellékei” közül talán a lyukas zászló a legizgalmasabb, garantáltan oda fognak figyelni egy kis házi történelem órára is, ha közben kezükbe vehetnek egyet, pláne ha ők készíthetik el. Wow-élmény lehet mindezt elmélyíteni a Mammut II. oldalában helyet kapott “Széna térieknek” állított, méretes fém zászlót formázó emlékmű (Árvai Ferenc és Bakos Géza munkája) megtekintésével.

5 hely, ami ‘56-ról mesél a legkisebbeknek
Fotó: Dr. Pinczés Sándor / Köztérkép.hu
  1. A Pesti nők fotókiállítás

A Főváros rendezésében, történészek által kurált, a Városháza parkban megtekinthető kiállítás 19 női sorson keresztül hivatott bemutatni a forradalom egyanrangúan fontos szereplőinek sokszínűségét, azon belül a nők szerepének sokszínűségét is. A kiállítás a gyerekek, de mindannyiunk számára a “hősök” hétköznapiságára, hús-vérségére, közülünk valóságára való rácsodálkozás élményét nyújthatja.

5 hely, ami ‘56-ról mesél a legkisebbeknek
Fotó: Pesti nők kiállítás / Főváros

Kapcsolódó tartalmak