Kategória: Kult

5+1 program Budapesten Halloween alkalmából

5+1 program Budapesten Halloween alkalmából - fekete sörbemutatótól kelta ünnepig!

Hazánkban évek óta komoly fotelháborút képes generálni a Halloween hiedelemvilágának megjelenése az újmagyar folklórban. Egészen pontosan annak kérdése, hogy ezt az ünnepet nálunk mennyire illik megtartani, vagy hogyan illeszkedik a kelta eredetű tradíció a halottak napjának itthoni, hagyományos készülődésébe. A jelenség viszont kétségkívül bebetonozódni látszik a hazai szokásokban, így idén is rengeteg izgalmas programot ígér a következő két nap a halloween-i élményekre vágyóknak. Ezek közül választottunk ki 5+1 eseményt, amit szívből ajánlunk – akármennyire is lesz ijesztő ez a két nap!

1. Halloween gasztropiknik a Tompán

2020.10.30. 16:00 – 2020.10.31. 22:00
Tompa Utca

Különleges közösségi kezdeményezés eredményeként két napon keresztül lehet majd Halloween alkalmából enni-inni a Tompa utcában. A helyiek ugyanis gasztropikniket szerveznek, nem is akármilyen felhozatallal! A belépésre jogosító gasztrojegy ára egységesen 5000 Ft, amelyért cserébe viszont számos ünnepi finomságot megkóstolhatunk: a Flaska Borbár narancsos sütőtök-krémlevessel készül, a Paletta Bisztró ezt tetézi egy tökös pulled pork szendviccsel, amit a Dream Budapestben egy vérfagyasztó oreós pohárdesszerttel zárhatunk. És még csak erre jön rá a Crafty Bar édes porter söre és a Pancs Bolt forró csokija! Aki jót akar enni egy feltörekvő közösségi kerületrészen, annak irány a Tompa!

2. Halloweeni Czakó Piacz

2020.10.31. szombat 8:00
Helyszín: Czakó kert

A jól ismert és közkedvelt Czakó kerti piac is halloween-i kosztümöt ölt szombat reggelre. Annak ellenére, hogy a Halloween nem tekinthető tradícionális magyar ünnepnek, most ennek alkalmából itt is számos egyedi, tökös és ünnepi finomságot lehet megtalálni. A Lashka tésztaműhely jóvoltából tökös ravioli készül, kikerülnek töklámpások, rengeteg tökös és nem tökös meglepetés – sőt, még halloween-i menüt is lehet majd kapni a Bisztróban!

5+1 program Budapesten Halloween alkalmából
Halloweeni Czakó Piacz (Fotó: Czakó Kert)

3. Samhain, avagy Kelta Halloween

2020.10.31. szombat 13:00
Helyszín: Aquincumi Múzeum

A Samhain a Halloween kelta ősének tekinthető, a szó a naptár utolsó napja, a nyár végét jelenti. A hiedelmeik szerint október 31-én elvékonyul a határ a túlvilág és a mi világunk között, a holtak és természetefeletti lényeg pedig szabadon átcsoszoghatnak hozzánk. Ezt hivatott megidézni az Aquincumi Múzeum programja, amely igazi kelta hangulattal várja az összes korosztályt!

A programok legnagyobb része szabadtéri, a járványhelyzet szokásainak megfelelően a távolságtartásra és higiéniára kiemelten figyelnek majd, a gyerekeknek például külön idősáv, a 13:00-16:00 közötti három óra áll rendelkezésére – naplementekor pedig a felnőtteken a sor! A programok között találhatunk tökfaragást, varázsfűgyűjtést, kelta tűzpárbajt vagy áldozatbemutatást is, a gyerekeket pedig lámpás- és maszkkészítés, vagy töklámpás-szépségverseny várja.

5+1 program Budapesten Halloween alkalmából
Samhain, avagy kelta Halloween (Fotó: Aquincumi Múzeum)

4. Black Beer Halloween

2020.10.31. szombat 14:00
FIRST The Craft Beer Co.

Gasztronómiai és közösségi szempontból is színes-szagos felhozatallal készül a FIRST The Craft Beer Co. az év legijesztőbb napjára – aminek túléléséhez elsősorban egy éjfekete stout sör szorongatását javasolják! Ehhez komplex keretet szolgáltatnak már délután 2 órától az újpesti főzdéjükben: a szinte alapvető vendégváró kóstolók, tökös ételek és különleges sörök bemutatása mellett tökfaragással és még jelmezversennyel is készülnek, amelynek első három helyezettje sörcsomagot vihet haza magával. A gyomrunkat pedig érdemes üresen tartani a program kezdetéig, hiszen a főzde szombaton debütáló Titkos Imperial Stoutját és Chimera főzetét többek között sütőtök krémmel ellátott Halloween burgerrel vagy sütőtök tortával kísérhetjük le.

5+1 program Budapesten Halloween alkalmából
Black Beer Halloween (Fotó: FIRST Craft Beer)

5. Halloween a Dürer Kertben

2020.10.30. 14:00 – 2020.10.31. 23:00
Helyszín: Dürer Kert

A város egyik zeneileg leginkább kultikus szórakozóhelye hamarosan be kell, hogy zárja a kapuit – addig is a szervezők minden lehetőséget megragadnak a stílusos búcsúzásra. Halloween hétvégéjén sincs ez másképp: a két nap alatt négy fantasztikus ütemű bulit ígérnek, amely különböző stílusok mentén nyújt energialevezetési, egyben lélekfeltöltődési opciót mindenkinek. Pénteken 18.00 órától kezdődik az utolsó KMM, azaz Kill Monday Management parti, párhuzamosan a SAIID és a Mulató Aztékok nevével fémjelzett RapCaviar bulival, szombaton pedig a WaveFusion & goa.hu mellett fut majd a PsyBaba pszichedelikus Halloween arconpörgése.

5+1 program Budapesten Halloween alkalmából
Psybaba Halloween a Dürer Kertben (Fotó: Dürer Kert)

+1. Babonák, kísértetek és bűntények – Halloween séta

2020.10.31. szombat 18:30
Budai Vár

Ugyan az összeállítás megjelenéséig ez a program már teltházas, a különlegessége miatt mégis ajánljuk a későbbiekben is az érdeklődőknek! A szóban forgó túra ugyanis kifejezetten a Halloween és a halottak napja körüli hiedelmeket járja körbe – Budapest nézőpontjából! A túra során „nem csak a Budai Várhoz közvetlenül köthető történetek, de a magyar néphagyomány szinte elfeledett mitikus alakjai is szóba kerülnek, mint a lidércek, garabonciások, elcserélt gyerekek, közismert babonáink eredete, ahogy arról is szó esik, hogy az ősi magyar néphit egyes elemei hogyan épültek be a folklóron keresztül a keresztény hitvilágba.” Érdemes kinyitni a szemünket a későbbi időpontokért!

Kapcsolódó tartalmak