Kategória: Élhető város - Főoldal

Workshop a Nagykörútról szakmai és civil szervezetek részvételével

December elején tartják az első online találkozót a Nagykörút jövőjével foglalkozó szervezetek számára.

Mi készül a Nagykörúton?

A Fővárosi Önkormányzat célja egy egészségesebb, biztonságosabb, tisztább és zöldebb, azaz élhetőbb Budapest megvalósítása – melynek egyik fontos helyszíne a Nagykörút.

A Nagykörút fejlesztése túlmutat a közlekedési problémákon, ezért a Fővárosi Önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, melynek célja megkopott vonzerejének és presztízsének, kellemes és karakteres hangulatának helyreállítása, egy élhető és élettel teli Nagykörút kialakítása. Olyan Nagykörutat szeretnénk, ahol egyszerre jó lakni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, kikapcsolódni, vagy épp boltot üzemeltetni.

Célunk, hogy a tervezés a szakmai és civil szervezetek és az érintettek folyamatos bevonásával és tájékoztatásával valósuljon meg.

Workshop a Nagykörútról szakmai és civil szervezetek részvételével
Fotó: BKK/Nyír

Milyen mérföldkövei vannak a koncepció kialakításának?

A tervezési folyamat célját és menetrendje ebben a cikkünkben ismerheted meg. Az érintettek, érdeklődők széles körét online kérdőívekkel fogjuk megszólítani, az illetékes, érdeklődő civil és szakmai szervezetek számára pedig workshopokat szervezünk, amelyek lehetőséget adnak javaslataik, speciális szempontjaik közreadására.

A tervezési folyamat 2020. őszén indul és 2021. tavasz végére készül el a koncepció, amely megalapozza a fejlesztési munkákat. A Nagykörút élhető megújításának tervezését három nagyobb lépésre osztjuk:

I. Elsőként megvizsgáljuk a Nagykörút múltját és jelenlegi állapotát. Feltárjuk azt, hogy mik voltak a körút építésének okai, milyen szerepet szántak neki és miért működött jól korábban. Ezt követően a jelenlegi állapot alapos feltérképezése következik, bemutatva a megőrzendő értékeket és közösen megkeresve azokat a problémákat, amelyek javításával a Nagykörút jobb hellyé válhat

II. Második lépésként közösen kijelöljük azokat a célokat, amelyek meghatározzák a Nagykörút jövőképét

III. Harmadik lépésben pedig a jövőkép alapján kidolgozzuk azokat az tennivalókat (intézkedéseket, projektjavaslatokat, ösztönzőket), amelyek segítenek elérni és megvalósítani a közös víziónkat.


Workshop a Nagykörútról szakmai és civil szervezetek részvételével

Hogyan lehet bekapcsolódni a fejlesztési koncepció kidolgozásába?

A szakmai workshopokra a Nagykörút revitalizációjához akár lokalitás, akár speciális szempontok mentén kapcsolódó civil és szakmai szervezetek jelentkezését várjuk, hogy a tervezés szempontrendszere a közös szakmai gondolkodás, beszélgetés és vita során új ötletekkel és impulzusokkal gazdagodjon.

A wokshopokat a járványhelyzethez igazodva személyes vagy online formában tartjuk – az aktuális helyzet alapján az első alkalmakra online formában kerül majd sor. A workshopok pontos menetrendjét és időpontját a későbbiekben, a jelentkezések függvényében határozzuk meg.

A szakmai workshopokon való részvételre a jelentkezés lezárult.

Borítókép: Nyírő Simon/BKK

Kapcsolódó tartalmak