Kategória: Fókuszban

Kossuth temetésétől a Foci EB-ig a Nagykörúton

A Nagykörút életének legérdekesebb pillanatai sose (csak) a közlekedésről szóltak.

A Nagykörút nem csak közlekedési útvonal. Szimbóluma az 1800-as évek végére világvárossá váló Budapestnek. Tüntetések, ünnepek megkerülhetetlen helyszíne, történetéhez pedig rengeteg, nagyrészt pozitív emlék köti a városlakókat.

Most azokból a pillanatokból gyűjtöttünk össze párat, amikor a Körúton a forgalom helyét teljesen átvette valamilyen fontos városi esemény. A Nagykörút most induló újragondolásakor érdemes ebből a szemszögből is elgondolkodni a jövőn, hiszen ahogy minden utcán, úgy itt is igaz, hogy az utcák nem csak arra vannak, hogy közlekedjünk rajtuk.

Kovács Tamás írása.

1894. Kossuth Lajos temetési menete a Nagykörúton. (Fotók: Fortepan/BFL – Klösz György fotói)

Már szinte készen volt, de még nem adták hivatalosan a teljes Nagykörutat, amikor itt vonult végig Kossuth Lajos temetési menete. Kossuth temetését a Főváros szervezte meg hivatalosan, mert Ferenc József nem engedte, hogy állami temetést kapjon.

Kossuth temetésétől a Foci EB-ig a Nagykörúton
1894. József körút a Baross utca felé nézve. (Fotó: Fortepan/Kiss László)

A Nagykörút kiépítése nem volt mentes sem a konfliktusoktól, sem a csúszásoktól. Volt viszont egy szimbolikus határidő, ami az utolsó években ott lebegett a munkálatokat irányítók szeme előtt: 1896-ra, a milleniumi ünnepségekre rendezett formában, készen akarták látni az utat. Nyáron el is készültek az utolsó munkálatokkal, így a milleniumi év második felében már teljes pompájában állt a teljes körút, a fővárosiak már sehol nem ütköztek bele olyan építkezésekbe, mint amit a képen is láthatunk.

Kossuth temetésétől a Foci EB-ig a Nagykörúton
1935. A 9. Keresztyén Világkonferencia résztvevői. (Fotó: Fortepan/Makkai Sándor Protestáns Népfőiskolai Egyesület gyűjteménye)

A felvonulók az Oktogonon haladnak épp át, a Király utca irányából érkezve. Nem ez volt sem az első, sem az utolsó alkalom a korszakban, hogy különböző események résztvevői, szervezetek tagjai felvonuljanak a Körúton.

Kossuth temetésétől a Foci EB-ig a Nagykörúton
1946. Május 1-i felvonulás az Erzsébet körúton.
(Fotó: Fortepan/Berkó Pál)
Kossuth temetésétől a Foci EB-ig a Nagykörúton
1949. Felvonulók a Teréz körúton
(Fotó: Fortepan / Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich / Agnes Hirschi)

A május 1-i felvonulások útvonalából eleinte (amíg ki nem építették a Felvonulási teret) nem maradhatott ki a Nagykörút. Érdemes megnézni az 1946-os kép hátterében a kirakatokat, amik még a két világháború közötti korszakot idézik meg.

Kossuth temetésétől a Foci EB-ig a Nagykörúton
1956. A Szátlin-szobor feje a Blaha Lujza téren. (Fotó: Fortepan/ Hofbauer Róbert)
Kossuth temetésétől a Foci EB-ig a Nagykörúton
1956. Forradalmárok a József körúton.
(Fotó: Fortepan/Nagy Gyula)

A Nagykörút 1956-ban is fontos szerepet játszott a város életében. Két forgalmas út kereszteződésénél, a Blaha Lujza térenvágták szét a ledöntött Sztálin szobor nagy részét.

Kossuth temetésétől a Foci EB-ig a Nagykörúton
1958. Kirakat az Erzsébet körúton. (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény / Sándor György)

A régi nagykörúti kirakatokat sokan kívánják vissza. Pár kivételtől eltekintve a Körút összes háza úgy épült ki, hogy földszintjükre üzletportálokat terveztek, mert az utat megálmodó tervezők és az egyes házakat felépítő befektetők azzal számoltak, hogy az út a város egyik főutcájává fog válni, ahol éjjel-nappal nagy lesz a gyalogosforgalom.

Igazuk lett, az itteni üzleteket majdnem száz éven keresztül töretlen népszerűség övezte.

Kossuth temetésétől a Foci EB-ig a Nagykörúton
1965. Szilveszter a Nagykörúton. (Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr)

Az utcai szilveszteri ünnepségek egyik legfontosabb helyszíne a Nagykörút. Nem meglepő, hogy sokan, akik a hétköznapokban ide járnak találkozni a barátaikkal, vásárolni, enni, séltálni, vagy egyszerűen csak itt közlekednek, a Körúton köszöntik az új évet.

Kossuth temetésétől a Foci EB-ig a Nagykörúton
1997. Avatóünnepség a körúti felújítások után. (Fotó: Népszabadság – Budapest melléklet, 1997. szeptember 15. – Arcanum digitális tudománytár)

A négy évig tartó felújításra azért volt elsősorban szükség, mert elöregedtek a Körút alatti vízvezetékek, a csőtörések egyre gyakoribbá váltak, és egyszer halálos áldozatokat is követeltek.

Az 1950-es évek végétől folyamatosan növekvő autóforgalom miatt leromlott állapotú úton sokat segített a felújítás, de új koncepciót nem hozott. A nem sokkal később érkező plázaépítési hullám pedig végleg elszívta a vásárlókat a Körút üzleteiből.

Kossuth temetésétől a Foci EB-ig a Nagykörúton
2016. Spontán népünnepély a Foci EB alatt a Nagykörúton. (Fotó: Bartha Dorka)

Az elmúlt évek legtöbb embert megmozgató nagykörúti eseménye a Foci EB idején a magyar válogatott meccsei után kialakuló népünnepély volt.

Kossuth temetésétől a Foci EB-ig a Nagykörúton
Tüntetés a Nagykörúton 2018-ban. (Fotó: Atlatszo.hu/Tremmel Márk)

A rendszerváltozás óta számtalan tüntetés helyszíne volt már a Nagykörút. A tünrtetéseket szervező pártok, vagy civilek szempontjából sokszor ideális választás: széles, jól megközelíthető, szimbolikusan is fontos hely, ami összeköti Pest legfontosabb útjait.

Kapcsolódó tartalmak