Kategória: Fókuszban

Interaktív térképen böngészhetőek a határon túli helységek nevét őrző budapesti utcák

Több, mint 900 közterület történetén keresztül rajzolták meg a Trianon előtti Magyarország emlékét Budapest térképén.

Budapest Főváros Levéltára az adatvizualizációra szakosodott Átló csapatával közösen hozott létre egy oldalt, amin korszakokra bontva látjuk, hogy A mai Budapest területén hol köszönnek vissza a trianoni döntés következtében elcsatolt területek nevei: települések, erődítmények, történeti-néprajzi tájak, népcsoportok.

A BFL írásának szemléje.

Első lépésként aprólékosan, utcáról-utcára menve kellett kigyűjteni minden érintett közterületet, annak elnevezési dátumával és a név eredetével együtt. A 934 utcából, térből, útból álló listából ezután látványos térkép készült, ahol korszakokra bontva tudjuk követni az elnevezéseket. A térkép tartalmazza azokat a köztereket is, amiket még 1920 előtt neveztek el valamilyen, később határon túlra került területről.

Interaktív térképen böngészhetőek a határon túli helységek nevét őrző budapesti utcák
A különböző színek különböző korszakokat jelölnek. (részlet a térképből)

Az oldalon bemutatott utcákat több különböző szempont szerint is bemutatják három fejezeten keresztül:

  • „Az első egység a közterületeket azok elnevezési ideje szerint csoportosítja: az olvasó itt megfigyelheti, hogy az egyes korszakok emlékezetpolitikai szemlélete mennyire tartotta fontosnak, hogy az elveszített Nagy Háború során elcsatolt települések vagy a dicső múltra utaló földrajzi nevek megjelenjenek Budapest utcanévtábláin.”
  • „A második egységben aszerint csoportosítottuk a fővárosi köztereket, hogy a névadó település vagy földrajzi egység mely mai országhoz tartozik. Itt fej-fej mellett, magasan reprezentálva állnak a ma Romániához tartozó partiumi, bánsági és erdélyi valamint a ma Szlovákiához tartozó felvidéki elnevezések.”
  • „A harmadik fejezet a névadó földrajzi egységek 1920 előtti vármegyéjét mutatja be: amennyiben az interaktív térképen egy adott közterületre helyezzük a kurzort, úgy az információs buborék megjelenése mellett csak az adott vármegyéből származó további utcák maradnak láthatók.”
Interaktív térképen böngészhetőek a határon túli helységek nevét őrző budapesti utcák
Határon túli helynevekről elnevezett budapesti közterek a vármegyék szerint. (részlet a térképből)

Az Átlónak nem ez az első Trianonhoz kötődő térképe: Két különböző térképen is bemutatták a trianon utáni népességmozgásokat. Később ebből készült a Budapestre fókuszáló a Befogadó Budapest, ami a városba érkező menekültek történeté mutatja be, de megrajzolták már a legendás Vörös térképet is interaktív formában.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Kapcsolódó tartalmak