Kategória: Kult

Operák és száraz november – itt az OperAlkohol 3. évada

Az operákban megjelenő uralkodókra fókuszál a november minden napjára új érdekességeket tartogató OperAlkohol harmadik évada!

Az aktuális helyzetre reflektálva az operákban megjelenő uralkodókra koncentrál a Novotny Anna nevével fémjelzett MuzsikAlkohol mikroblog harmadik évada. A sorozat ismét a száraz november 30 napjában oszt meg operákkal kapcsolatos csemegéket, amivel egyszerre hívja fel a figyelmet a Kék Pont Alapítvány társadalmi kezdeményezésére, valamint a kevéssé ismert operák titkaira.

Ránki György Pomádéja, az Atlantisz császára Viktor Ullmanntól, vagy Albert Lortzing A cár és az ács című vígoperája – ezzel a hármassal kezdi harmadik évadát a MuzsikAlkohol mikroblog. A Papageno online felületén megjelenő bejegyzéssorozat november minden napján egy újabb operával foglalkozik, amelyeket ebben az évben frappáns módon, a koronavírus járványra reflektálva, az operákban megjelenő uralkodók, azaz „koronás fők” tematikája fog össze.

Operák és száraz november – itt az OperAlkohol 3. évada
Wagner: A valkűr (Müpa, 2019)

A blogot 2018-ban indította el Novotny Anna, aki szerzőként hosszú évek óta az operák világának egyik legpontosabb és legszélesebb látókörű hazai ismerője. A sorozattal már harmadik éve célja, hogy november minden egyes napjára juthasson egy opera, amelyeket az első évben az azokban megjelenő alkoholos italok fogtak össze, tavaly pedig kifejezetten vizes tematikájú alkotásokkal foglalkozott. Az egyes napok bejegyzéseiben idén is helyet kapnak majd kevéssé ismert és népszerű darabok is.

A száraz novembert először 2016-ban hirdette meg hazánkban a Kék Pont Alapítvány, amelynek keretében 30 napig alkoholmentességre buzdítja az érdeklődőket. A kollektív öngondozó projektként aposztrofált kezdeményezés célja a nyilvánvaló testi és lelki tisztuláson kívül „az öngondozás gyakorlatának elmélyítése az alkohol iránti sóvárgásban megtalált tanulságok által”, amely 2018 óta tematikus tartalmakkal is kiegészül.

A MuzsikAlkohol blog bejegyzéseit itt lehet olvasni, jó szórakozást kívánunk hozzájuk!

Operák és száraz november – itt az OperAlkohol 3. évada
Giuseppe Verdi: A kalóz (Fotó: Mirella Verire)

Kapcsolódó tartalmak