Kategória: Kult

Új művészeti inkubátorház nyílik Ferencvárosban

Független művészeti társulások jelentkezhetnek Budapest legújabb inkubátorházába Ferencvárosban.

Konnektor néven nyitnak új, művészeti szervezetek befogadására szolgáló inkubátorházat Ferencvárosban. A kerületi önkormányzat támogatásával megvalósuló projekt fő célkitűzése a 2008 óta üresen álló ingatlan olyan átalakítása, hogy az megfelelő helyszínt képezhessen a feltörekvőben lévő, független, alternatív művészeti társulások számára, amire novembertől pályázaton lehet jelentkezni.

Egy 2008 óta használaton kívüli ingatlant tervez átengedni független művészeti társulások számára a IX. kerületi önkormányzat. A korábban a Novus Alapítványi Művészeti Iskola által használt helyszínt önkéntesek és az önkormányzat segítségével kezdték felújítani az ötletgazda Döme Zsuzsanna alpolgármester irányításával. Az így megszülető, új hely a Konnektor nevet fogja kapni, jelképezve a művészeti ágak és emberek egymáshoz való kapcsolódását, valamint reflektálva arra, hogy az önkormányzat többek között így látja el energiával a kerületi civil szférát.

Új művészeti inkubátorház nyílik Ferencvárosban
Az új inkubátorház épülete kívülről (Fotó: 9. tv)

A projekt fő célja egy olyan új inkubátorház létrehozása, amely a II. kerületi Jurányi Inkubátorházhoz hasonlóan alternatív, független művészeti szervezetek számára adhat otthont és lehetőséget az alkotásra. Elsősorban olyan társulásokkal szeretnék majd megtölteni, amelyeknek a pályája elején még nincs lehetősége támogatás nélkül kibontakozni, vagy pillanatnyilag forráshiánnyal küzdenek – nekik nyújtanak kedvezményes terembérleti konstrukciót, tanácsokat és fűtött helyszínt a téli időszak közeledtével.

Az új inkubátorház kialakítási munkáit a Freak Fusion Cabaret és a Tűzmadarak formációból is ismert Mező András vezeti, aki 22 éve foglalkozik a cirkuszművészeti projektek menedzsmentje mellett koordinációs és szervezési feladatokkal is. Elmondása alapján a terv a kerület kulturális vérkeringésének fellendítése nagyjából 20 olyan szervezet befogadásával, akik a későbbiekben programokat, előadásokat is szolgáltatnak majd a helyieknek.

Új művészeti inkubátorház nyílik Ferencvárosban
Felújítás előtt álló színpad az új inkubátorházban (Fotó: 9. tv)

A jelentkezésre november során írnak ki teljesen átlátható, nyílt pályázatot, amelyre már most hatalmas túljelentkezést várnak. Az önkormányzat komoly reményekkel támogatja a helyszín kialakítását, hiszen ezen keresztül a kerület képes lesz felmutatni egy olyan civil együttműködés eredményét, amelynek a kereteit csak részben kellett központilag kialakítani. Ezenfelül szeretnének olyan modellt felépíteni, amelyet a továbbiakban más kerületek is átvesznek, így egyre komplexebb hálózatot biztosítva a budapesti, alternatív művészvilág számára.

A 9. tv riportja a helyszínről

Kapcsolódó tartalmak