Kategória: Kult

Vasárnapig tart VERZIÓ Filmfesztivál – online

A filmeket nem fix időpontban vetítik, mindenki akkor vált jegyet és nézi meg a választott filmet amikor ideje engedi.

A 17. VERZIÓ Filmfesztiválon idén összesen 39 ország 50 filmjét nézhetik meg online az érdeklődők november 10. és 22. között. A fesztiválra jegyek és bérletek kaphatóak a weboldalon.

Sajtóközlemény

A Blinken OSA Archívum által alapított fesztiválon vetítik a  Greta Thunberg életéről szóló filmet, vagy a  világhírű Down-szindrómás modell, Maddy történetét is. Az Erdőrablók az illegális fakitermeléshez kapcsolódó tevékenységek láncolatát mutatja be, míg a Szmogvárosban Kína egyik leglégszennyezettebb városának helyi erői küzdenek a kialakult helyzet ellen. Az Epicentrum, Hubert Sauper legújabb dokumentumfilmje a kubai „utópiába” nyújt bepillantást, kiérdemelve a legjobb dokumentumfilmnek járó nagydíjat is az idei Sundance Filmfesztiválon.


A Vivos pedig Ai Weiwei alkotása a Mexikóban nyom nélkül, erőszakosan eltűnt személyek hozzátartozóiról és megrázkódtatásaik emberi vetületeiről. David France dokumentumfilmje, az Üdvözöljük Csecsenföldön, kendőzetlen bepillantást enged a kirekesztettségbe és a kilátástalanságba, és azokról a bátor aktivistákról szól, akik küzdenek a brutális anti-LMBTQ kampánnyal Csecsenföldön. Az Ébredj a Marson pedig egy Svédországban élő koszovói család küzdelmét mutatja be a „reményvesztettség szindrómával”. 

Vasárnapig tart VERZIÓ Filmfesztivál – online

A magyar alkotók is rendkívüli témákat dolgoznak fel idén. A Hűség Anna és Antal legyőzhetetlen szerelmét és Alzheimer-kórral vívott fáradhatatlan küzdelmét mutatja be. A Védelem alatt egy szociális munkás napjait követi figyelemmel, ahogyan három bántalmazott nővel dolgozik, eközben pedig a segítő munka kihívásaiba is betekintést enged. A

Visszatérés Epipóba pedig egy nyolcvanas évekbeli magyarországi nyári tábor emlékezetébe kalauzol, amely tele van ellentmondásokkal: van, aki élete legszebb időszakaként emlékszik azokra az időkre, mások viszont fájó emlékeket rejtegetnek magukban bántó mondatokról, megszégyenítésről vagy ennél is komolyabb visszaélésekről. Ezek azonban csak kiragadott példák a színes programból.

Vasárnapig tart VERZIÓ Filmfesztivál – online

A filmeken túl, a szervezők idén is készülnek egyéb programokkal, mint a kerekasztal beszélgetések, az egyes filmekhez kapcsolódó online közönségtalálkozók, és a szakmai panelek. A DocPro programsorozata pedig olyan izgalmas területeket mutat majd be mind a szakmabelieknek, mind  a dokumentumfilmezés iránt érdeklődő laikusoknak, mint a nők helyzete a dokumentumfilm-iparban vagy a dokumentumfilm-finanszírozás több európai példán keresztül.

A filmeket nem fix időpontban vetítik majd, hanem november 10. és 22. között egy egyszerű regisztrációt követően mindenki akkor vált jegyet és nézi meg a választott filmet a weboldalon, amikor ideje engedi. A fesztiválra elővételes jegyek és bérletek már kaphatóak a weboldalon, köztük különleges tematikus filmválogatás bérletekkel.

A 17. VERZIÓ Filmfesztivál az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó tartalmak