Kategória: Advent

Adventi naptár – december 11.

Jadviga és Psyché, két nagy hatású női irodalmi alak kettősségét dolgozta fel a CAFe Budapest koncertje a BMC színpadán - amelyet mostantól mindenki meghallgathat online is!

Psyché és Jadviga a magyar irodalomban kiemelten nagy hatású, női karaktereknek számítanak, akiket két Kossuth-díjas költőnk álmodott meg – több évtizedes eltéréssel. Sorsuk ugyan hatalmas különbségeket is mutat mégis több helyen megegyezik, a két karakter szinte esszenciájában egészíti ki egymást. Ezt a kettősséget és harmóniát jeleníti meg zenében Bodrogi Éva és Bognár Szilvia párosa, akiknek különleges koncertjét a CAFe Budapesten láthatták a nézők.

Psyché története Weöres Sándor tollából származik, aki egy bizonyos Lónyay Erzsébetet teremtett meg Egy hajdani költőnő írásai című könyvében. A karakteren keresztül Weöres a kor általa mélyen tisztelt női alkotóihoz szeretett volna szólni, az ő nyelvükön, nőként fogalmazva és gondolkozva. Psyché képében bőséggel alkotott, verseket, életregényt, utóéletet is megálmodva – ennek eredménye az 1972-ben napvilágot látott irodalmi alkotás.

Jadviga karaktere két évtizeddel később, Závada Pál által látott napvilágot az 1997-es Jadviga párnája c. regényben. A tragikus hangvételű napló egy család széthullásán keresztül vizsgál súlyos, morális kérdéseket, szintén a Kárpát-medence közepére illesztve a helyszínt. Ezek a problémák azonban sokkal mélyebb társadalmi gyökerekhez mutatnak, amelynek hátterében mindig az ember esendősége bújik meg.

Adventi naptár – december 11.
Bodrogi Éva és Bognár Szilvia (Fotó: Posztós János / CAFe Budapest)

A két női alak személyisége egyszerre tér el gyökeresen és mutat mély hasonlóságokat. Kettejük sorsa nagy társadalmi változásokat hozó korokon ível át, miközben hátterükben a városi és népi világ keveredik. Ezt a harmonikus kettősséget mutatja meg színpadon Bodrogi Éva és Bognár Szilvia: a Palya Bea és Gryllus Samu által hangszerelt Psyché-dalok, illetve Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás Jadviga-dalai tökéletesen illeszkednek a különböző zenei hátterű énekesnők hangjára. Két külön történelmi háttér, két megedzett sors, két szerelmi történet találkozik a színpadon. A dalciklusok a lelket faggatják, az emberi psziché rejtett zugait térképezik fel: a szerelmes, szenvedő, boldog, bolondos, őrült nők titkait.

A koncertet a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében láthatta a közönség 2020. október 19-én a Budapest Music Center színpadán. A felvételt pedig a Budapest Brand nZrt. jóvoltából most bárki megnézheti az alábbi linken!

Közreműködik:
Bodrogi Éva, Bognár Szilvia – ének
Vizeli Máté – hegedű, brácsa
Ölveti Mátyás – cselló
Szokolay Dongó Balázs – fúvós hangszerek
Lukács Miklós – cimbalom

Narrátor: Závada Pál
Hangszerelés: Vizeli Máté
Művészeti vezető: Gryllus Samu
Rendező, dramaturg: Harangi Mária

A koncert a Budapest Brand nZrt. jogelődjének számító Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ támogatásával valósult meg a Budapest Music Centerben, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

Kapcsolódó tartalmak