Kategória: Advent

Expat karácsony #3 – egy kolumbiai sommelier Budapesten

A kolumbiai Sebastián Giraldo Budapesten visz feleségével egy vállalkozást, ami hazája kulináris specialitásait mutatja be a fővárosiaknak. Őt kérdeztük a karácsonyi kolumbiai ízekről!

Nemrég a fővárosban élő, kolumbiai származású Liza mesélt nekünk az otthoni karácsonyi szokásokról. A szintén kolumbiai Juan Sebastián Giraldo Makovej pedig Budapesten vezet feleségével egy vállalkozást, ahol nemzetük speciális fogásait kínálják a magyaroknak – így nem is lehetett volna nála tökéletesebbet találni, aki kifejezetten a kinti gasztronómiáról, ünnepi fogásokról mesélne nekünk. Ráadásul egy-két receptet is adott a bekuckózós hetekre, készítsétek el ti is őket!

Mióta élsz Magyarországon és pontosan mivel foglalkozol?

Összesen hat éve élek Magyarországon. Először 2008-2012 között laktam itt, amikor a Gundel Károly szakácsiskolába jártam, akkor tanultam meg magyarul is. Aztán 2018-ig ismét Kolumbiában éltem, amikor is visszatértem ide feleségemmel, Jessicával. Most vezető sommelierként dolgozom a Tasting Table nevű borbárban a Palotanegyedben, a Bródy Sándor utca 22. alatt. Itt fenntartunk egy online boltot, és turizmussal foglalkozó üzletágat is viszünk – szóval tulajdonképpen hivatásszerű borfogyasztó vagyok ?

Expat karácsony #3 – egy kolumbiai sommelier Budapesten
Sebastián Giraldo

Sommelierként a gasztronómia nagyon közel áll hozzád. Vannak hagyományosan karácsonyinak számító ételek Kolumbiában?

Ó igen! Rengeteg kolumbiai karácsonyi fogás van, az egyik legfontosabb a buñuelo. Ez megtalálható gyorsételként is az utcán, de az emberek otthon is elég gyakran készítik el. Tulajdonképpen olyan, mint egy sajtos, olajban kisütött fánk, kör alakú és általában nem töltjük meg semmivel, csak úgy esszük, ahogy van. A legtöbbször natilla mellé kínáljuk, ami egyfajta cukornádas és fahéjas tejkrém.

A buñuelo és natilla együtt tulajdonképpen a kolumbiai karácsony egy ételben. Éppen ez az oka annak, hogy nemrég erre építve indítottunk egy cateringes vállalkozást @bokadillo_budapest néven, ahol pont olyan hagyományos kolumbiai ételeket szolgálunk fel, mint a natilla és a pan de bono. Szeretnénk, ha a budapestiek is meg tudnák kóstolni a kolumbiai karácsonyi ízeket!

Van-e olyan étel, ital, amit kifejezetten egy adott napon szokás enni? (mint pl. itthon újévkor a lencse)

Kolumbia egy hatalmas ország: többek között több mint 50 millió lakos, két óceán partja, az Amazonas esőerdő és az Andok is megtalálható itt. Ez alapján el lehet képzelni, hányfajta különböző ételre esküszünk, minden régiónak megvannak a saját karácsonyi specialitásai. Én Bogotából, a fővárosból származom, ott például hagyományosan „tamal”-t készítünk a szentestén. Ennek is ezer meg egy verziója létezik a régiótól függően, amik viszont ugyanarra az alapra épülnek: kukoricás tésztát csomagolunk banánlevélbe, amit párolva főzünk meg. A Bogotában népszerű verzió csirkével, sertéshússal, répával és főtt tojással töltve készül.

Expat karácsony #3 – egy kolumbiai sommelier Budapesten
Sebastián Giraldo

Mennyire szokás a közösségi ebéd, vacsora Kolumbiában ebben az időben?

Nagyon-nagyon fontos. A karácsonyi vacsora talán a legfontosabb étkezés egész évben, sokan pedig hagyományosan december 24-én éjfélkor állnak neki. Január 1-jén szintén sokan tartanak családi sütögetést, barbecue partit, ahol kicsit összeszedhetik magukat az újévi mulatság után.

Ezeket a közösségi étkezéseket mennyire fogja megváltoztatni most vajon a vírus?

Sajnos drámaian. Erre tökéletes példa a feleségem, Jessica családja. Tíznél több nagynénje és nagybátyja van, ötvennél is több unokatestvérrel. A karácsonyi összejöveteleik így hatalmasak, mintha egy kisebb falu gyűlne össze! Ebben az évben viszont az 50-60 emberes ünneplés helyett mindenki otthon fog vacsorázni a saját asztalánál. Nagyon-nagyon más lesz.

Canelazo – a kolumbiai forralt bor (1 l)
Sebastián Giraldo receptje

  • 1 kisebb ‘panela’ vagy 200 g nádcukor (kulináris boltokban itthon is megtalálható)
  • 1 l víz
  • 5 rúd fahéj
  • 5 db csillagánizs
  • 4 db szegfűszeg
  • 150 ml vodka

Adjuk a nádcukrot és a fűszereket a vízhez. Forraljuk fel, amíg a nádcukor teljesen elolvad, és a szoba teljes karácsonyi illatfelhőben úszik. Kapcsoljuk le a lángot és tegyük hozzá a vodkát, majd igyuk még melegen.

Expat karácsony #3 – egy kolumbiai sommelier Budapesten
Canelazo (Forrás: Instagram / @bokadillo_budapest)

Natilla de coco
Kókuszos natilla (8-10 adag)
Sebastian Giraldo receptje

  • 1 l tej
  • 1 kisebb csésze kukoricakeményítő (kb. 120 g)
  • 200 g cukor
  • 50 g vaj
  • 60 g reszelt kókuszhús
  • 20 g kókuszreszelék
  • 2 rúd fahéj
  • vaníliakivonat
  1. Keverjük simára a kukoricakeményítőt egy kevés hideg tejben.
  2. A maradék tejet forraljuk fel és adjuk hozzá a cukrot, fahéjat és vaníliát.
  3. Amikor a tej forrni kezd, adjuk hozzá a keményítős tejet.
  4. Keverjük folyamatosan és határozottan, amíg egyfajta krém nem lesz belőle.
  5. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a vajat és reszelt kókuszt.
  6. Helyezzük még melegen tálkákba, díszítsük a kókuszreszelékkel és hagyjuk hűlni.
  7. Fogyasszuk piros gyümölcsök, vagy buñuelo mellé.
Expat karácsony #3 – egy kolumbiai sommelier Budapesten
Natilla de coco (Forrás: okdiario.com)

Kapcsolódó tartalmak