Kategória: Mi újság, Budapest?

Heteken belül indul a Lánchíd felújítása – 18 hónapig lesz lezárva a forgalom elől

Eredményesen zárult a közbeszerzési eljárás, a hidat 2023 őszére adhatják át újra a budapestieknek.

Eredményesen lezárult a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás, a két pályázó (Strabag, A-Híd Zrt) közül az A-Híd Zrt. újíthatja fel nettó 18,8 milliárd forintért Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségét és szimbólumát.

A felújításhoz ígért kormányzati támogatás még mindig nem érkezett meg, miközben Budapest a megszorítások ellenére is kigazdálkodta az eljárás eredményessé nyilvánításához szükséges további bruttó 3,5 milliárd forintot, így már csak a Magyar Kormány által ígért, de mind a mai napig meg nem kötött támogatási szerződés hiányzik – derül ki a BKK közleményéből. 

A híd teljes felújítása bruttó 26,75 milliárd forintból valósulhat meg, ez tartalmazza a nettó ajánlati áron kívül a kötelező 10 százalékos tartalékkeretet, a jogszabályok által előírt műszaki ellenőri, valamint egyéb költségeket (hatósági díjak, független labor, szakértői díjak) és az ÁFÁ-t is. A munkaterület forgalom elől való lezárása, és ezzel a tényleges felújítási munkálatok elkezdése 2021. február végén várható, a munkálatok befejezésére pedig a már említett 2023-as céldátummal számolnak. A felújítás során a híd összesen 18 hónapig lesz a forgalom elől teljesen elzárt munkaterület, a nyertes ajánlattevő által elkészített és a mérnök részéről munkakezdés előtt jóváhagyott ütemterv alapján.

Borítókép: Bódis Krisztián

Kapcsolódó tartalmak