Kategória: Élhető város

Júliustól még több buszjáraton lehet bringát szállítani

Július 3-tól, szombattól hétköznap és hétvégén is fel lehet szállni kerékpárral a budai ‘kirándulós’ járatokra: a 21-es, a 21A és a 212-es vonalon külön piktogrammal jelölik ezeket a buszokat – adta hírül a BKK.

A kerékpárszállítás egyre több BKK járaton érhető el: a fogaskerekűn, a HÉV-en, több autóbuszon, a Tátra villamosokon, valamint a D14-es hajójáraton is van rá lehetőségünk, hogy ha szükségünk van rá, a bringát is felkapjuk és magunk mellé kötözzük.

Júliustól még több buszjáraton lehet bringát szállítani
Fotó: BKK / Nyirő Simon

Miért akarna valaki, aki bringával közlekedik felszállni egy járműre, merülhet fel a kérdés sokakban… Ezernyi oka lehet, Hűvösvölgyből egy defektes járgányt nem (volt) kellemes séta hazatolni, de az is lehet, hogy aki a budai erdőkben szeretne kerekezni, a városi meredek utakat kihagyná az elején, vagy egyes szakaszon kisgyerekkel biztonságosabb a tömegközlekedésre szállni. A lényeg, hogy a szolgáltatással szabadon kombinálható az egyéni- és a közösségi közlekedés. 

Júliustól még több buszjáraton lehet bringát szállítani
Fotó: BKK / Nyirő Simon

A Svábhegy és a Normafa térségének könnyebb megközelíthetőségének érdekében – a fogaskerekű mellett – július 3-a, szombattól hétköznap és hétvégén már a 21-es, a 21A és a 212-es buszokra is fel lehet szállni kerékpárral. A kerékpárszállításra kijelölt járműveket külön piktogram jelzi. A Budapesti Közlekedési Központ és a Budapesti Közlekedési Zrt. közös fejlesztésének köszönhetően ötven Modulo típusú autóbuszt szerelnek fel olyan rögzítő elemekkel, amelyekkel biztonságosan lehet szállítani a kerékpárokat. Egy buszon egyszerre egy bicikli szállítható, amelyet az utazás idejére biztonságosan rögzíteni kell az erre kijelölt helyen.

Mivel ez a rész megegyezik a babakocsik és a kerekesszékes számára fenntartott területtel, ezért a BKK azt kéri a kerékpáros utasoktól, hogy legyenek előzékenyek a kisgyermekkel utazó vagy a mozgásukban korlátozott utastársaikkal, és szükség szerint adják át nekik a helyet.

A járművezető zsúfoltság esetén megtilthatja a kerékpárszállítást, ebben az esetben meg kell várni a következő autóbuszt.

Júliustól még több buszjáraton lehet bringát szállítani
Fotó: BKK / Nyirő Simon

A BKK járatain kerékpárt szállítani egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel lehet. A kerékpárszállítás díján kívül természetesen a személyszállításért is fizetni kell, tehát a kerékpárral közlekedőnek is rendelkeznie kell érvényes jeggyel vagy bérlettel. Azok számára, akik rendszeresen nagyobb távolságot tesznek meg, és a kerékpárt a közösségi közlekedéssel kombinálnák, elsősorban a B+R parkolók, illetve a MOL Bubi közbringarendszer használatát javasolja a BKK.

Kapcsolódó tartalmak