Kategória: Élhető város

Indul a parkolási reform – kizárólagos lakossági parkolók éjjelre és a rollerkáosz felszámolása

Elkezdődik a csak a környék lakosság által használható parkolókhelyek kijelölése, illetve új, mikroMobilitási Pontokat is telepítenek.

Kísérleti jelleggel elkezdődik azoknak a parkolóhelyeknek a kijelölése a belvárosban, amelyeket bizonyos időszakban (este 6 és reggel 7 között ) kizárólag a környék lakossága használhat, illetve új, mikroMobilitási Pontokat is telepítenek.

Bartha Dorka írása.

Parkolási reformcsomagot indított el a Fővárosi Önkormányzat a belvárosi kerületekkel együttműködve, amelynek célja, hogy megkönnyítse a belvárosban lakók életét és felszámolja az elharapódzó budapesti rollerkáoszt, és persze javítson a bringások parkolási lehetőségein is.

Indul a parkolási reform – kizárólagos lakossági parkolók éjjelre és a rollerkáosz felszámolása
Fotó: Soós Bertalan

A kizárólagos lakossági parkolóhelyek létrehozása a belvárosban élők régi kérése, és alkalmazása több nyugati nagyvárosban – így Milánóban, Bécsben, Prágában, Londonban is – már rég bevett megoldás. Az újfajta parkolóhelyeket a KRESZ-nek megfelelően Várakozni tilos tábla fogja jelölni, amelyet a „Kivéve lakossági parkolási engedéllyel 18 és 7 óra között” kiegészítéssel látnak el.

Tehát ezeket a helyeket a megjelölt időpontban kizárólag az engedéllyel rendelkező helyi lakosok használhatják, a nap többi részében azonban továbbra is bárki igénybe veheti, aki autóval közlekedik. Az új szabály elsőként a VI. kerületben,  Belső-Terézvárosban lép életbe, itt a megjelölt esti időszakban a Király utca – Nagykörút – Bajcsy-Zsilinszky Endre út határolta területen a parkolóhelyek mintegy 30 százalékát biztosítják a lakosság számára. A parkolóhelyek ellenőrzését a kerületi közterület-felügyelet végzi majd el. Közben már zajlanak az egyeztetések az V., a VII., és a XIII. kerülettel is, itt a  szakmai egyeztetések lezárását követően, várhatóan még az ősz folyamán véglegesíthetők a tervek, majd megkezdődhet a táblák kihelyezése.  

Indul a parkolási reform – kizárólagos lakossági parkolók éjjelre és a rollerkáosz felszámolása
Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu

A könnyebb felismerhetőség érdekében egy kezdeti, átmeneti időszakot követően a parkolókat egységes, kék színű burkolati jellel is körbefestik. Bár az újfajta várakozóhelyeket jelölő táblákat már 2021. augusztus 23-án, hétfőn elkezdik kihelyezni, azonban a megváltozott parkolási rend először egy átmeneti, türelmi időszakkal lép életbe – derül ki a a BKK közleményéből

Indul a parkolási reform – kizárólagos lakossági parkolók éjjelre és a rollerkáosz felszámolása
Fotó: Soós Bertalan

A reformcsomag másik fontos pontja a mikroMobilitási Pontok telepítése: a kijelölt területen 100-150 méterenként alakítanának ki az e-rollerek tárolására szolgáló területeket és tesznek ki kerékpártámaszokat is. A szolgáltatókkal történő megállapodásokat követően csak ezeken a helyeken lehet majd letenni a járgányokat, megakadályozva így a szana-szét eldobált, járdát és úttestet is sokszor akadálypályává változtató parkolási káoszt. Az új mikroMobilitási Pontok is kezdésként a Belső-Terézvárosban jelennek meg, a  szolgáltatókkal való megállapodások megkötése a következő hónapokban feladata lesz.

Kapcsolódó tartalmak