Kategória: Élhető város

EREDMÉNYHIRDETÉS – Ilyen Nagykörutat szeretnének a közösségi ötletpályázat díjazottjai

A több, mint ötven pályamű közül a kilenc fős zsűri összesen tíz pályaművet díjazott, összesen 700.000 Ft értékben.

Megszülettek az eredmények a Nagykörút Közösségi Ötletpályázaton! A Nagykörút újratervezésének részeként meghirdetett pályázat nyertes munkái között a körút egészét átalakító nagyléptékű beavatkozás és egy-egy területre, problémára fókuszáló javaslat is van, sőt, különdíjat kapott egy bálna. Bemutatjuk a pályázat eredményeit és a díjazott pályaműveket.

A pályázat nagyon népszerű volt: több, mint 50 pályamű érkezett a kisebb ötletektől a merész elképzelésekig, melyek célja volt egyaránt a közterületek megújítása, a közlekedés átalakítása vagy épp a körút építészeti értékeinek bemutatása és a kereskedelem fejlesztése. Ezek közül a szakmai zsűri 10 pályaművet díjazott, összesen 700.000 Ft értékben. A négy legjobb, nagyléptékű terv 100.000 Ft, az öt legjobb kisebb léptékű javaslat alkotói pályaművenként 50.000 Ft díjban részesültek, emellett kiosztottak egy különdíjat is.

Ezen felül valamennyi díjazott pályamű szerzője meghívást kap egy közös tervezői workshopra, ahol közvetlenül is bekapcsolódhatnak a program kidolgozásába, bemutathatják terveiket és kérdéseket tehetnek fel a tervezőknek.

Munkájuk elismeréseként a Főváros az összes pályázót meghívja egy, a Nagykörúthoz kapcsolódó bejárásra, melynek során meglátogathatják a Corvin-negyed és Nyugati pályaudvar épülő M3 metróállomásait, vagy a nagykörúti főgyűjtőcsatornát, illetve bepillanthatnak a Vígszínház kulisszái mögé.

Miről szólt a pályázat?

Annak érdekében, hogy a Nagykörút újratervezési folyamatába minden érdeklődő be tudjon kapcsolódni, a Fővárosi Önkormányzat nyár elején hirdetett közösségi ötletpályázatot egy zöld, hangulatos és élhető Nagykörúttal kapcsolatban. A beérkezett ötletek közül a szakmai zsűri elsősorban azokat a pályaműveket díjazta, melyek illeszkednek a Nagykörút megújításának jövőképéhez, mely szerint:

A Nagykörút Budapest élhető városi körútja, amely több zöldfelülettel, tiszta és rendezett környezettel; pezsgő utcai élettel, minőségi bevásárlási, vendéglátási és kulturális lehetőségekkel; az ezeket szolgáló fenntartható közlekedési kialakítással; valamint reprezentatív arculattal mindenki számára vonzó.

A zsűri tagja volt: Erő Zoltán, Budapest főépítésze, a zsűri elnöke; Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke; Albrecht Ute, a tervező BFVT Kft. ügyvezetője; Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze; Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója; Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója; Ongjerth Richárd, Hild János díjas urbanista; Kádár Bálint PhD, a Kortárs Építészeti Központ kuratórium elnöke és Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A zsűri munkáját a kerületi főépítészekből és a Margit Negyed Testület szakmai fővédnökéből álló szakértői csapat segítette.

EREDMÉNYHIRDETÉS – Ilyen Nagykörutat szeretnének a közösségi ötletpályázat díjazottjai
A Szent István körút ma. (Fotó: Bódis Krisztián)

És akkor a díjazottak…

Nagyléptékű tervek

100.000 Ft értékű díjazásban részesül az „Emberközpontú Nagykörút” c. pályamű, melynek szerzője Taraba Judit.

A pályamű érzékenyen, korrekt módon közelíti meg a társadalmi igényeknek megfelelő Nagykörút kialakításának a témáját. Összetett, számos aspektust lefedő, szakszerűen prezentált anyag, amely igényes grafikával társul. Sok megfontolandó felvetés is szerepel más tématerületekre vonatkozóan, a pályamű szemlélete a Nagykörút jövőképébe illeszkedik. A körút keresztmetszeti sémája, a 2×1 sávos közúti kialakítás kedvező.

Közösségi szempontból követendő gondolatokat tartalmaz, a megjelenő teresedés típusok kedvezőek, a zöldebb körútra adott ötletei figyelemreméltók. A pályamű erénye, hogy a kultúra és kereskedelem egyaránt kap hangsúlyt. A zsűri álláspontja megosztott volt a parkolás teljes megszüntetésére és a kerékpárút elhelyezésére vonatkozóan, hiányolta a vállalkozók szempontjának figyelembevételét.

 

100.000 Ft értékű díjazásban részesül a „Föld és Víz” c. pályamű, melynek szerzői Nagy Adrienn és Szabó Dávid.

A pályamű alapvetően egy témára fókuszáló, igényesen kidolgozott jó ötletet, a víz szerepét mutatja be, ezt ötvözi más szakterületi témákkal is. A zsűri egyetértett abban, hogy a pályamű alaptémája, a zöld gondolat szisztémája követendő, gondolatai értékesek, műszaki megoldásai azonban nem minden vonatkozásban megvalósíthatóak.

Erénye, hogy ráirányítja a figyelmet a víz- és talajgazdálkodás, a körúti zöldfelületek mennyiségi és minőségi javításának kérdésére, amire részben reális léptékű (pl. zöldsáv az útszegélynél), részben azonban ma életszerűtlen javaslatokat hoz (erdei évelők a városi utcán, ciszterna a járda alatt).

Az ötlet komplex és fenntartható, kedvezőek zöldfelületbővítési tervei, reálisak az ütemezési és forgalomcsillapítási javaslatai. Kulturált megoldást nyújt a közlekedésre, a gyalogos- és zöldfelületekre. A zsűri megosztott volt az ötlet teljes megvalósíthatóságában, továbbá felvetette, hogy a Nagykörút tágabb környezetében bizonyára lennének alkalmasabb területek is az egyes megoldásokra, mint például a csapadékvizek visszatartására.

 

A képekre kattintva galéria nyílik.

 

100.000 Ft értékű díjazásban részesül a „Kultúr Körút” c. pályamű, melynek szerzői Csanádi-Szikszay Györgyi és Göb Ágnes.

A pályamű szemléletesen prezentálja a kulturális fókuszú javaslatait. Sok részterületre kiterjedő komplex javaslatcsomag, amelyből lépték és időtáv szerint is számos ötletet fel lehet használni (zöld szuperblokk, egységes körúti térburkolat, saroktornyok helyreállítása, vendéglátóhelyek rendezése, kultúr-kék túra, „nézz-fel pontok” stb.). Jó elvek gyűjteménye, értékes felvetésekkel, már rövid távon megvalósítható elemekkel.

Több nagyon jó részjavaslatot tartalmaz (például „nézz fel pontok”, „siető sáv” stb.). A pályamű egyik értéke, hogy a Nagykörutat a kapcsolódó területekkel / városrészekkel együtt értelmezi. A zöldfelületi javaslatai előremutatóak.

 

A képekre kattintva galéria nyílik. A pályázathoz műleírás is tartozik.

 

100.000 Ft értékű díjazásban részesül a „Belváros Szemmagasságban” c. pályamű, melynek szerzői Baglé Dávid és Ádám Kristóf.

Komplex pályamű, mely értékes felvetésekkel és érdekes megközelítéssel dolgozza át a Nagykörút keresztmetszetét. Erényei a várostervezői szemléletet kiegészítő alapos funkcióelemzés és a környezetbarát, nagykörúti parkolás megszüntetésére tett javaslatok. A teljes Nagykörutat vizsgálja, figyelembe véve, hogy a forgalom hogyan változik az egyes szakaszokon.

Erősségei az építészeti ötletek és a Nagykörút keresztmetszeti újragondolása, kategóriájában a legjobb pályaművek között van. Jól súlyozza a közlekedés helyigényeit, a városi terek használói szemszögéből pedig az érzékelés fontosságára fókuszál. Pozitívuma, hogy felhívja a figyelmet a mellékutcák élhetőségének javítására az egyes keresztutcák gyalogos/sétáló utcaként való kialakításával. Kedvezőek és arányosak forgalomcsillapítási és zöldfelület-bővítési javaslatai.

A zsűri egyhangúlag díjazást szavazott a pályaműnek, csupán részletmegoldásokkal nem értett egyet.

 

A képekre kattintva galéria nyílik.

 

Kisléptékű tervek

50.000 Ft értékű díjazásban részesül a „Zoom Green” c. pályamű, melynek szerzői Ilyés Miklós és Timári Lotti Tamara.

A pályamű világos programot fogalmaz meg, jó és használható felvetéseket tartalmaz, mint például a vízáteresztő, világos burkolatok alkalmazása, új zöldfelületek kialakítása, a fák többfunkciós védelmét biztosító eszközök használata. Átgondolt és előremutató gondolat, hogy az újonnan kialakítandó zöldfelületeket és pihenőhelyeket a közterületi használati igényekhez igazodva javasolja meghatározni, amivel így azok hosszútávú védelme és fenntartása is biztosítható.

A pályamű ezen kívül javalatot tartalmaz a motoros és kerékpáros sáv elválasztására az autóktól, az aluljárók számának csökkentésére és helyenként mélygarázsok létesítésére, mely szükséges és jó ötlet. A zsűri értékelte, hogy a pályázó saját közvélemény-kutatást végzett az ötlete megalapozásához, kidolgozásához. A pályázó a taktikai urbanizmus talaján otthonosan mozog: a javaslatcsomag sok apró, alulról építkező ötletet tartalmaz. Azonban a zsűri véleménye szerint az ötlet nem minden része reálisan megvalósítható, helyenként túlzó.

 

 

50.000 Ft értékű díjazásban részesül „A kevesebb több” c. pályamű, melynek szerzője Biczók Péter.

Alaposan kidolgozott pályamű, melyben a szerző szakmai érvekkel és hivatkozásokkal támasztja alá javaslatát a 2×1 forgalmi sávos általános keresztmetszetre, valamint a Nyugati tér és az Oktogon átalakítására.

Az Oktogon térre javasolt forgalmi rend összefogott, jól átlátható térrendezést mutat, a kialakítás kereskedelmi szempontból is előnyös lehet az üzletek számára. Az ötlet több értékes, megfontolandó javaslatot tartalmaz, például járdaszigetek kialakítása, finomtagolás lassabb, de folyamatos haladást feltételezve.

A zsűri megosztott volt annak megítélésében, hogy a holland körforgalom hazai működése mennyire reális a közeli jövőben, illetve forgalomtechnikai szempontból, a villamosvonal forgalma miatt, jelzőlámpás rásegítésre biztosan szükség lenne.

 

 

50.000 Ft értékű díjazásban részesül „A középosztály Andrássy útja” c. pályamű, melynek szerzője Heizler Tamás.

A pályamű sok kisléptékű, de észszerű közlekedési beavatkozást tartalmaz. Reális, kis költséggel megvalósítható javaslatok jellemzik, alapvetően szöveges formában prezentálva: gyalogátkelők létesítése, utcatorkolatok forgalomcsillapítása, humanizálása, időkorlátos parkolás bevezetése, a legszennyezőbb robogók és autók kitiltása a városból, környezetbarát közlekedés erősítése, alacsony színvonalú műanyag- és papírreklámok eltávolítása, szintbehozott kereszteződések.

A terepszint alatti hulladékgyűjtés is jó ötlet, azonban nem feltétlenül a Nagykörúton valósítható meg, inkább lakótelepeken előnyös ez a kialakítás. A zsűri egyetértett abban, hogy sok értékes ötletet tartalmaz a pályamű, így díjazását javasolta.

 

 

50.000 Ft értékű díjazásban részesül a „Zöld-Kerék-Út” c. pályamű, melynek szerzője Frölich Péter.

A pályamű kidolgozott elemzéssel alátámasztott konkrét ötleteket és jó javaslatokat tartalmaz igényes kivitelezésben. Előnyös lehet a kerékpárút kiemelt, védett kialakítása. A kanyarodósáv meghosszabbítása izgalmas felvetés, mely a csomópontok konfliktusait is feloldaná.

Az autósoknak és a kerékpárosoknak egyaránt kedvező javaslat. A zsűri hiányolta az árufeltöltés, illetve a parkolási szempontok figyelembe vételét, valamint túlzónak érezte a térkő használatának mértékét a tervben.

 

50.000 Ft értékű díjazásban részesül a „Kerékagy” c. pályamű, melynek szerzője Ercsényi Balázs.

Alapos, konzekvensen kidolgozott pályamű, helyenként radikális elképzelésekkel és ideákkal. Sok részletében igen tanulságos terv, a levezetés végiggondolt, az ábrák alaposak, informatívak és kidolgozottak. A járdaszegélymegtartása meghatározó elv a pályaműben, a parkolás megszüntetése logikus, a felsorolt beavatkozások megvalósítása is időszerű (kandeláberek cseréje, idejétmúlt utcabútorok bontása, vízáteresztő elemes burkolatok alkalmazása stb.).

A zsűri megosztott volt a terv megítélésében, vitatva, hogy a két autóforgalmi sáv megtartása szükséges-e a Nagykörút minden szakaszán.

 

Különdíj

50.000 Ft értékű különdíjazásban részesül a „Szemléletváltás” c. pályamű, melynek szerzői Ackermann Ádám, Bilák László, Csanády Anna, Kustra Vencel, Varga Liza, Weisz Mátyás.

A pályamű egyedisége és kreativitása, grafikai kivitelezése miatt is figyelemreméltó. A pályamű a gyerekek szemléletformálását helyezi előtérbe, ami jó kezdeményezés, és hosszútávon átgondolt rendszerben kellene kialakítani. Az ötlet alapja egy csatorna létesítése, a körút régi-új gondolata, mesés formába öntve.

A zsűri mindenképp díjazásra érdemesnek tartotta egyedi témafeldolgozása, grafikai megjelenése miatt, ám a várostervezési hangsúlyú pályaművekkel szakmai szempontból nem összehasonlítható, így különdíjban részesül.

 

Kapcsolódó tartalmak