Kategória: Élhető város

Véglegesen sétálóutca lehet a Bacsó Béla tavaly megnyitott szakasza 

A tavalyi tesztidőszak hatalmas sikere után idén tavasztól véglegesen megnyitott sétálóutca lesz a  Bacsó Béla utca. 

A tavalyi tesztidőszak hatalmas sikere után idén tavasszal is megnyit sétálóutcaként a Bacsó Béla utcaRákóczi tér felé eső szakasza. A hírről Rádai Dánielt, Józsefváros alpolgármesterét is megkérdeztük.

Bartha Dorka és Kovács Tamás írása.

Aki tavaly nyáron kiült itt egy teraszra kávézni, limonádézni, vagy a Józsefvárosi Önkormányzat által kitett nemfogyasztó asztalokhoz egyikéhez a felszalagozott, színes útfestésekkel vidámabbá tett utcára, nem biztos hogy arra gondolt, hogy ő most egy taktikai városfejlesztési kísérletében vesz részt.

Véglegesen sétálóutca lehet a Bacsó Béla tavaly megnyitott szakasza 
Ilyen volt 2021-ben a Bacsó Béla utca megnyitása (Fotó: Bartha Dorka)

Pedig a Bacsó Béla utca tavalyi, október 3-ig tartó ideiglenes megnyitásával  (a Vásár és Bérkocsis közti szakaszon) éppen ezt ez történt. A taktikai városfejlesztés célja, hogy első lépésként egy rövidtávú, kis költségvetésű és sokszor ideiglenes akcióval valójában hosszútávú változásakat eszközöljön ki. Fontos a közösség bevonása, a projekt rugalmassága és a visszajelzések követése. (A taktikai városfejlesztés a külföldön egyre elterjedtebb „tactical urbanism” kifejezés -és módszer- magyarítása.)

Mivel az önkormányzat és a Rév8 projektje akkora siker volt és a 400-nál is több megkérdezett környékbeli is egyöntetűen támogatta, idén újra megnyitják az utcaszakaszt a lakók, gyalogosok, rolleresek, bringások és a vendéglátóhelyek terasza előtt. A hírt az itt található Csiga Café, és nyomán több felület végleges megnyitásként tálalta. Megkérdeztük Rádai Dánielt, Józsefváros városfejlesztésért felelős alpolgármesterét, hogy mit tervez pontosan az önkormányzat.

„Tavaly szemmel láthatóan is elsöprően sikeres volt a Bacsó Béla utca megnyitása, amit az utólagos lakossági véleményezés is megerősített.

Dolgozunk azon, hogy idén már sokkal hamarabb, a tartósan szép idővel együtt elindulhasson a Nyitott Bacsó utca, azaz az úttest átadása a gyaloglásnak, leülésnek a Rákóczi tér és Bérkocsis utca közötti szakaszon. Erről azonban még nincs végleges döntés, így pontos dátumokról hiba lenne beszélni. 

A teljes utca megújításának tervezése szintén elkezdődik egy zöldebb, gyalogosabb, kiülősebb irányban. Mivel a megújításnak természetesen szerves része a szóbanforgó utcaszakasz is, ezért elképzeléseink szerint a most megnyitott szakaszra már nem tér vissza az autóforgalom.”

Véglegesen sétálóutca lehet a Bacsó Béla tavaly megnyitott szakasza 
Aszfalfestés a megnyitott Bacsó Béla utcában (Fotó: Bartha Dorka)

Nem a Bacsó Béla utca az egyetlen Józsefvárosban, ahol még 2022-ben átalakítások, felújítások várhatóak. Kisebb taktikai beavatkozásoktól a komlex köztérmegújításokon át, városrészekre kiterjedő forgalomcsillapításig eszközeiben is sokszínű az tucatnyi helyszínt tartalmazó lista, amit Rádai Dániel felsorolt:

„Nagyon sok kivitelezésünk lesz idén. Megújul a Somogyi Béla utca, a Práter utca, a Tömő utca, a Horváth Mihály tér és a Szigony egy szakasza. (Utóbbi a Futureal által.) Megújul és részben zöld sétánnyá alakul a Déri Miksa utca, befejezzük az első lépésben taktikai, kísérleti beavatkozással átalakított Alföldi utca – Népszínház utca csomópontot, lesz közösségi placemaking a Losonci lakótelep közterein, és megcsináljuk Csarnok negyed, Népszínház negyed és Magdolna negyed taktikus forgalomcsillapítását.”

A tavalyi tesztidőszak hatalmas sikere után idén tavasztól véglegesen megnyitott sétálóutca lesz a  Bacsó Béla utca.
A Bacsó Béla utca első, kísérleti megnyitása. (Fotó: Bartha Dorka)

Kapcsolódó tartalmak