Kategória: Élhető város

Beton helyett „égigérő fű” a Mária utcában

Kis kert, nagy öröm.

A Főváros által meghirdetett udvarzöldítési pályázat támogatásával első körben 15 társasház újulhatott meg, a második körben, 2021-ben beadott zöldítési tervek elbírálása éppen most zajlik. Az egyik, már elkészült belső udvar (most már inkább belső kert) a Mária utca 17. alatt található, ezt mutatjuk most be.

Budapest leginkább zöldhiányos részei a belső kerületek. Kevés a park, a fásítható tér, szűkek az utcák. Az itt álló, jellemzően gangos házak belső udvara sokszor kihasználatlan, teljes egészében burkolt. Szerencsére egyre több példa van Budapesten is arra, hogy a lakóközösség zöldítésbe, közösségi terek kialakításába fogott. Zöldebb, vidámabb udvarok jöttek így létre, ahol olyan funkciók (padok, biciklitároló, játékok, stb) is megtalálták, megtalálhatják a helyüket, ami nem csak a egy-egy lakónak segít, hanem a közösségépítő erővel is bír.

A Főváros, hogy segítse ezt a folyamatot, pályázatot hirdetett, aminek keretében összesen 30 millió forintra (ideszámolva a 2021-ben meghirdetett második kört, összesen 60 millió forintra) pályázhattak a házak.

A konkrét zöldítési tervek mellett azt is vizsgálta a zsűri, hogy a lakók mennyire, hogyan tudnak részt venni a kialakításban és a fenntartásban, hogyan segíti a felújítás, hogy az agyonhasznált lakóközösség szó minél inkább megteljen tartalommal.

Kis kert, nagy öröm a Mária utcában

A Mária utca 17-es számú társasház udvarát 100%-ban beton fedte, még egy csenevész, véletlenül odanőtt ecetfa se árválkodott rajta. A pályázat több, mint 60%-os zöldfelület növekedéssel számolt, így körülbelül 70 négyzetméter zöldfelület jött létre. A lakók 680 ezer forint önrészt tudtak vállalni, amihez a Főváros 2 millió forintot adott hozzá a pályázat keretében, ez egyébként az egy házra igényelhető legnagyobb támogatási összeg.

Beton helyett „égigérő fű” a Mária utcában
A Mária utca kertje 2022 áprilisában (Fotó: Ruzsa Rania)

Ilyen volt – így épült – ilyen lett

A felújítás 2021 nyarán zajlott, így az elültetett növényeknek az idei az első teljes éve a Mária utcában. A felújítás képeit Tóth Dorottya, a 2022 áprilisában készült képeket Ruzsa Rania készítette.

Az első Égigérő fű pályázat részletes eredményei elolvashatóak a Budapest.hu oldalon. Az Égigérő fűnek is keretet adó, Budapest zöldítéséről szóló program, a Radó Dezső Terv projektjei pedig az erről szóló tematikus oldalon olvashatóak.


Szöveg: Kovács Tamás

Kapcsolódó tartalmak